Statul cere daune de 1,3 miliarde de euro de la Electrica pe motiv că nu a urmărit obligaţiile investitorilor după privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica s-a listat anul trecut pe bursele de la Bucureşti şi Londra, dar statul controlează în continuare 48% din acţiuni
Electrica s-a listat anul trecut pe bursele de la Bucureşti şi Londra, dar statul controlează în continuare 48% din acţiuni

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, pe motiv că societatea nu a urmărit realizarea obligaţiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat filialele privatizate.

Electrica a primit de la SAPE o notificare care susţine existenţa acestor prejudicii, a informat, miercuri, compania într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Electrica a iniţiat discuţii cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari şi 45.857.677,1 euro“, se arată în raport.

Compania notează că, „în baza informaţiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica“.

Electrica notează că la acest moment nu are cunoştinţă despre nicio acţiune, procedură sau măsură legală iniţiată de SAPE împotriva sa.

SAPE a fost înfiinţată anul trecut prin divizarea parţială a Electrica SA şi cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.

Electrica este, la rândul său, controlată tot de către stat, care deţine, după listarea de anul trecut 48,7% din acţiunile grupului. Electrica alimentează cu electricitate Transilvania şi nordul Munteniei. De asemenea, Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori de energie din ţară.

La mijlocul anilor 2000 mai multe grupuri energetice străine au achiziţionat pachete majoritare la o serie de filiale ale Electrica. Italienii de la Enel au achiziţionat Electrica Banat, Electrica Dobrogea şi Electrica Muntenia Sud, grupul german E.ON a preluat Electrica Moldova, iar grupul ceh CEZ a preluat Electrica Oltenia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite