Statele vor obţine mai greu bani de la BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va înăspri regulile de creditare, încercând să elimine pericolul ca unele bănci centrale să devină dependente de injecţiile de capital ale instituţiei europene, informează „Financial Times“.

Prin schimbarea regulilor operaţionale, BCE va putea refuza mai uşor creditarea unei instituţii naţionale sau să respingă unele active depuse de acestea drept garanţii. Mai mult, noile reglementări oferă Băncii Centrale Europene posibilitatea de a lua măsuri împotriva băncilor centrale care rămân dependente de lichidităţile injectate de BCE.

Primul program de acest fel a fost introdus în 2008, la scurt timp după colapsul gigantului bancar Lehman Brothers. Jean-Claude Trichet (foto), preşedintele BCE, a cerut guvernelor naţionale să facă „ceea ce este necesar" pentru a rezolva problemele băncilor care nu pot accesa pieţele financiare pentru a obţine lichidităţi. „Nu este o situaţie normală", a declarat acesta.

Pentru a micşora abilitatea băncilor de a se împrumuta, Consiliul Guvernatorilor BCE ia în considerare limitarea activelor cu care acestea garantează creditele. Dacă nu rezolvă această problemă, BCE ar putea fi nevoită să-şi amâne „strategia de ieşire", prin care plănuieşte să revină la sistemul folosit înainte de izbucnirea crizei mondiale, când băncile erau nevoite să liciteze pentru a obţine finanţări.

Săptămâna trecută, Trichet a declarat că va renunţa la măsurile excepţionale luate pentru a ajuta instituţiile bancare, în ciuda faptului că Rezerva Federală (banca centrală a SUA) ar putea introduce un nou pachet de stimulare a economiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite