SONDAJ Adevărul despre România: 43% din români vor independenţă energetică

0
0
43% din cei chestionaţi preferă ca România să fie independentă energetică, deşi conştientizează efectele negative ale exploatării resurselor energetice asupra mediului FOTO Arhivă Adevărul
43% din cei chestionaţi preferă ca România să fie independentă energetică, deşi conştientizează efectele negative ale exploatării resurselor energetice asupra mediului FOTO Arhivă Adevărul

Chiar dacă exploatarea resurselor naturale ale ţării înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător, mulţi români consideră că România nu ar trebui să depindă de importuri de energie.

Cei mai mulţi români, 40,6%, cred că exploatarea resurselor energetice ale României va determina o reducere a preţurilor, în timp ce 11,4% cred că în urma exploatării, preţurile vor creşte, relevă cel mai recent sondaj „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 12-21 iulie 2013. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.055 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

31,2% din români consideră că independenţa energetică asigurată prin exploatarea intensivă a resurselor naturale nu va avea niciun efect asupra preţurilor. Restul românilor (16,8%), care nu au răspuns sau nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare, erau din categoria persoanelor insuficient informate cu privire la acest subiect.

Noi locuri de muncă

Crearea de noi locuri de muncă este văzută de majoritatea românilor drept o consecinţă pozitivă a exploatării resurselor naturale. 60,3% din români sunt de părere că independenţa energetică a României, asigurată din exploatările propriilor resurse naturale, ar duce la apariţia unor noi locuri de muncă. Potrivit INSCOP Research, această percepţie trebuie analizată în contextul în care tot „Barometrul Adevărul despre România“ a relevat recent că 28,6% din români sunt îngrijoraţi de pierderea locului de muncă.  Există totuşi şi un procent semnificativ de români (22%) care consideră că independenţa energetică asigurată prin exploatarea resurselor naturale nu va crea noi locuri de muncă.

44,6% din români cred că mediul va fi afectat

Nu mai puţin de 44,6% din români sunt de părere că exploatarea resurselor naturale ale ţării va avea efecte negative asupra mediului înconjurător. 22,7% apreciază că exploatarea resurselor energetice naturale nu va avea niciun efect asupra mediului, în timp ce 9,8% consideră că această exploatare va avea efecte pozitive asupra mediului înconjurător.

43% din cei chestionaţi preferă ca România să fie independentă energetică, deşi conştientizează efectele negative ale exploatării resurselor energetice asupra mediului. În contrapartidă, 36,5% dintre români preferă ca România să nu fie independentă energetic, dacă acest lucru înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător.

În ceea ce priveşte grija pentru mediu, sondajul INSCOP Research a relevat că bărbaţii sunt într-o măsură mai mare adepţii independenţei energetice, chiar şi în condiţiile unor riscuri pentru mediu. Astfel, 47,8% din bărbaţi preferă ca România să fie independentă energetic, chiar dacă acest lucru afectează mediul înconjurător, comparativ cu 38,4% din femei, care susţin o asemenea ipoteză.

Faptul că un român din trei nu este de acord ca România să fie independentă energetic în condiţiile unor riscuri de mediu arată faptul că autorităţile trebuie să depună mai multe eforturi atât pentru informarea populaţiei, cât mai ales pentru implementarea unor politici publice de mediu care să garanteze protejarea mediului înconjurător în ariile vizate de explorări şi, dacă va fi cazul, să permită exploatările.

sondaj inscop
Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite