Sondaj: 59% dintre români spun că furnizorii sunt responsabili de scumpirea energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
facturi

59% dintre românii care au participat la un sondaj realizat de o companie de cercetare a pieţei spun că furnizorii sunt responsabili de scumpirea energiei.

În contextul în care subiectul facturilor mari la energie electrică şi gaze are un rol din ce în ce mai mare în vieţile românilor, iar 6 din 10 romani declară că factura pentru aceste servicii a crescut în ultima perioadă, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel naţional pentru a identifica percepţia românilor faţă de liberalizarea pieţei de energie electrică. 

Ştiau românii că piaţa de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021?

Cei mai mulţi dintre respondenţi afirmă că ştiau că piaţa de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021 (88%), doar 8% dintre românii chestionaţi au spus că nu ştiau de schimbare iar 4% au refuzat să răspundă.  Întrebaţi pe ce tip de piaţă sunt clienţi, 49% dintre români au spus că se află pe piaţa concurenţială, comparativ cu 34% care declară că sunt pe piaţa reglementată. 17% dintre români nu ştiu unde sunt clienţi.

Comparativ cu rezultatele obţinute anul trecut, se observă o creştere semnificativă a celor care sunt clienţi pe piaţa concurenţială (+23%) si o scădere în proporţia celor care sunt clienţi pe piaţa reglementată (-9%).  De asemenea, studiul mai arată că dintre românii care declară că sunt afectaţi de creşterea facturii la energie electrică şi gaze, 91% dintre aceştia declară ca o vor plăti. 

Cine este responsabil de creşterea preţurilor de energie şi gaz, în opinia românilor?

Chestionaţi cu privire la principalul responsabil de creşterea preţurilor, peste 50% dintre români au menţionat furnizorii de energie (59%) şi guvernul (52%) ca fiind principalele două instituţii responsabile. 41% dintre români au menţionat statul, iar 36% îndreaptă responsabilitatea asupra ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei).  

În ce măsură consideră românii că furnizorul lor de energie electrică/gaze a respectat reglementările legale? 

Chestionaţi cu privire la legalitatea reglementărilor, 22% dintre respondenţi consideră că furnizorii de energie electrică au respectat reglementările legale, şi doar 18% dintre furnizorii de gaze. Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare, consideră într-o măsură mai mică semnificativ faptul că furnizorii de energie electrică (14%) şi cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementările legale. 

Într-o măsură semnificativ mai mare, pentru respondenţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrică şi 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite