Şoferii Uber şi Bolt ar putea circula pe banda special amenajată pentru transportul public în comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autoturismele care efectuează transport alternativ, respectiv prin intermediul unor platforme precum Uber sau Bolt, vor putea circula pe banda special amenajată pentru transportul public în comun, potrivit unui proiect legislativ analizat de Profit.ro.

Surca citată menţionează că, potrivit legislaţiei în vigoare, autoturismele care efectueaza transport altemativ nu beneficiază de facilităţile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, deşi efectuează un serviciu de transport public în comun. 

Printre aceste facilităţi se numără şi dreptul de a circula pe benzile unice de transport în comun, pe care şoferii de taxi au în schimb dreptul să circule, efectuând acelaşi tip de transport ca autovehiculele înrolate în platformele digitale. 

„Taxiurile pot circula în localităţi pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulaţia acestora”, prevede legislaţia în vigoare, informează Profit.ro.

Astfel, noul proiect legislativ subliniază că transportul altemativ cu autoturism şi conducător auto reprezintă o variantă intermediară a transportului public de persoane în regim de taxi, generată de progresul tehnologic al societăţii, iar legislţia trebuie să asigure un mediu concurenţial echilibrat şi un regim nediscriminatoriu în ceea ce priveste transportul persoanelor în mediul urban. 

„Banda special amenajată pentru mijloacele de transport auto în comun a fost concepută şi pentru a facilita deplasarea unor vehicule atunci când traficul este ridicat, permiţând conducătorilor acestora să respecte un orar sau să realizeze deplasarea într-un interval de timp mai scăzut, eliberând astfel şi benzile normale pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în proiect.

Prin urmare, proiectul prevede posibilitatea ca şoferii înrolaţi în serviciile de transport alternativ să poată utiliza banda special amenajată pentru mijloacele de transport auto în comun, atunci când nu perturbă circulaţia.

„Autoturismele care efectuează transport alternativ nu beneficiază de facilităţile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, cu excepţia posibilităţii de a circula în localităţi pe banda special amenajată pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulaţia acestora”, prevede proiectul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite