Societatea Carfil SA semnează mâine acordul de cooperare industrială cu Periscope Aviation

0
Publicat:

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul Societății Carfil SA, va semna mâine, 24 mai, un acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare și civile, Periscope Aviation, în cadrul Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2024.

foto drone militare
Foto: Shutterstock

Potrivit unui comunicat de presă remis joi de Ministerului Economiei, acest acord marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcției de UAV-uri militare și civile. Proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării.

Acordul de cooperare industrială va fi semnat între Societatea Carfil SA, cu  o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie, se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României și compania americană Periscope Aviation, care reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiție a companiei americane, renumită pentru inovația sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanță.

Aparatele de zbor americane pot îndeplini misiuni de luptă, dar și unele de aprovizionare a trupelor cu muniții sau provizii. În plus, cu echiparea corespunzătoare, dronele pot fi utilizate ca hub de comunicații mobile în regiuni cu acoperire limitată sau fără acoperire de semnal.

Mai mult, dronele pot „colecta informații în mod discret și în siguranță, pe distanțe mai mari și în condiții considerate în mod tradițional imposibile pentru UAV”, după cum susține producătorul. În fine, un anumit model de dronă fabricat de Periscope Aviation „poate ajuta autoritățile să interzică, să dezactiveze și să recupereze orice UAV care zboară într-un spațiu aerian restricționat”.

Pe lângă SUA, Guvernul României a anunțat că are de gând să colaboreze în domeniul militar și cu Turcia. 

Companiile românești specializate au demonstrat deja că pot răspunde cererilor de producție de praf de pușcă, obuze, arme și diverse componente”, a spus șeful cabinetului român, „Avem contracte puternice cu partea turcă în ceea ce privește dronele Bayraktar și tactica Otokar vehicule blindate, dar cred că putem ajunge la un parteneriat de transfer de tehnologie pentru ca companiile românești să producă aceste componente în România.”

Există și oportunități semnificative de cooperare în sectorul energetic, a menționat Ciolacu. „Turcia este principala noastră opțiune pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin stații de benzină naturală lichefiatăAm convenit să creăm un grup de lucru comun care să evalueze oportunitățile de cooperare în domeniul relațiilor reciproce, precum și în domeniul energiei regenerabile și nucleare”, a adăugat premierul român.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite