Sistemele publice de panouri solare termice pentru blocuri se extind în România. Ce avantaje au
0În august 2024, municipiul Pitești devenea primul oraș din România ce implementa un sistem public de panouri solare termice dedicat blocurilor de locuințe. Iar sistemul, unul de succes, începe să fie extins.
Proiectul pilot în România constă într-un sistem de panouri solare termice instalat la o centrală termică de cartier, care are rolul sǎ captează energia solară și sǎ o transforme în căldură, utilizată ulterior pentru încălzirea apei destinate locuitorilor din zonă. Această tehnologie nu doar că reduce costurile pentru utilizatori, dar contribuie și la scăderea emisiilor de dioxid de carbon. 124 de apartamente din blocurile racordate la încălzirea centralizată oferită prin centrala termică de cartier beneficiază deja de reducerea prețului la apă caldă cu minimum 25%.
Montarea unui al doilea sistem a fost finalizată în această săptămână într-un alt cartier din Pitești, iar de această dată numărul beneficiarilor este unul și mai mare: 500 de apartamente.
Proiectul, realizat de către compania publică locală Termo Calor Confort, este un pas semnificativ în direcția utilizării energiei regenerabile pentru asigurarea apei calde menajere în blocurile de locuințe.
Iar un al treilea sistem de panouri solare termice pentru blocuri va fi montat în cursul acestui an în cartierul Craiovei, tot din Pitești.
„Pe lista de investiții pentru 2025 vor fi alocați 300.000 lei pentru montarea de panouri solare termice pentru blocuri în cartierul Craiovei, pe strada Tineretului, de viitorul sistem urmând a beneficia 700 de apartamente. Sistemul va fi montat pe parcursul acestui an”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanții Primăriei Pitești.
Conform calculelor, grație panourilor solare, investiția se recuperează în doar nouă luni.
Iar proiectul inovativ de la Pitești se va extinde din acest an și la București.
Compania Municipală Termoenergetica din Capitală a urcat în SEAP anunțul de participare pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție lucrări pentru panouri solare termice pentru două puncte termice din București, ambele din sectorul 2, în vederea eficientizării producției de agent termic secundar pentru căldură și apă caldă.
Este vorba de punctul termic Ramuri Tei de pe strada Vidin și de punctul termic Fundeni 2 de pe strada Maior Băcilă. Contactați de ”Adevărul”, reprezentanții Termoenergetica nu au știut să spună câte locuințe vor beneficia de aceste sisteme, însă cel mai probabil vor fi minimum câteva sute.
Valoarea estimată a serviciilor de proiectare și execuție lucrări având ca obiect “Montare panouri solare la PT Ramuri Tei si PT 2 Fundeni“ este de 6,3 milioane lei fără TVA, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind 17 februarie 2025.
Sistemul funcționează pe tot parcursul anului
Sistemele publice de panouri solare termice pentru blocuri din Pitești sunt prevăzute cu o instalație de automatizare care să asigure funcționarea în condiții de deplină siguranță din punct de vedere tehnic sau al securității și sănătății (să nu existe posibilitatea contaminării apei calde de consum astfel încât să devină improprie uzului uman), în condițiile în care supravegherea instalațiilor nu este asigurată în permanență de un operator uman.
Printre avantajele folosirii sistemului de panouri solare în încălzirea centralizată se numără următoarele: reducerea subvenției; reducerea prețului energiei pentru apa caldă la clienți; reducerea costurilor legate de consumul de gaze pentru producerea apei calde pe timpul verii; reducerea costurilor privind consumul de gaze, ținând cont de aportul de căldură pentru producerea energiei termice în perioada de iarnă; reducerea costului energiei termice la clienți în urma aportului termic produs de panourile solare; reducerea consumului de energie electrică în urma utilizării panoului fotovoltaic.