Sindicat: Orange nu majorează valoarea tichetelor de masă. Au rămas la 25 de lei, deși trebuiau să fie 40,4 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul Liber din Telecomunicații ,,SLTC” acuză Orange România că refuză să majoreze tichetele de masă pentru angajați începând cu data de 1 octombrie 2024.

Sigla Orange pe o clădire
Sindicaliștii acuză Orange că refuză să majoreze valoarea tichetelor de masă conform legii

Deși Orange România SA a înregistrat câștiguri de peste 6 miliarde de lei (1.5 mld euro), conform datelor financiare publicate, tichetele de masă au rămas la valoarea de 25 de lei (20 lei după taxe) din anul 2022, susțin sindicaliștii afiliați Blocului Național Sindical (BNS).

Conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, angajatorii sunt obligați să respecte valoarea actualizată a tichetelor de masă, stabilită prin ordin al Ministerului Finanțelor la 40,04 lei/zi lucrată, valoare în vigoare de la 1 octombrie 2024.”, argumentează sindicatul.

Această situație subliniază o realitate îngrijorătoare: muncă precară pentru venituri colosale, realizate cu ajutorul angajaților plătiți sub standardele decente. Rețeaua solidă de fibră optică și cei peste circa 9.5 milioane de clienți pe care Orange România SA îi gestionează sunt rezultatul eforturilor și muncii angajaților săi, care, din păcate, sunt recompensați inadecvat.

Sindicatul Liber din Telecomunicații ,,SLTC” consideră că această lipsă de echitate este inacceptabilă, mai ales astăzi, 7 octombrie 2024, când se sărbătorește Ziua Muncii Decente la nivel internațional. Sindicatul Liber din Telecomunicații SLTC este afiliat la Blocul Național Sindical (BNS) unul dintre cele mai mari organisme sindicale din România, care luptă pentru respectarea drepturilor și intereselor lucrătorilor, și la UNI Global Union, o organizație internațională care reprezintă milioane de lucrători din sectoare precum telecomunicațiile și IT, apărând drepturile acestora la nivel global.”

„Înțelegem nevoia companiei de profitabilitate, însă solicităm o remunerație corectă și respectarea drepturilor salariale ale tuturor angajaților. Cerem companiei să-și alinieze practicile la standardele muncii decente și să demonstreze responsabilitate față de forța de muncă din spatele succesului său”, comentează sindicaliștii.

Un ordin al Ministerului de Finanțe publicat spre fialul lunii septembrie prevede: „Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă (...) nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei”.

Orange România nu a răspuns încă solicitării „Adevărul” de a furniza o poziție oficială legată de problemele semnalate de sindicaliști.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite