Silicon Valley Bank a fost cumpărată de un rival. Când se va stabiliza situația

0
Publicat:

Activele și împrumuturile băncii americane care s-a prăbușit, Silicon Valley Bank, au fost cumpărate de rivalul First Citizens Bank. Activele și împrumuturile SVB valorează aproximativ 72 de miliarde de dolari.

Silicon Valley Bank  FOTO Shutterstock
Silicon Valley Bank FOTO Shutterstock

Falimentul SVB de la începutul acestei luni a declanșat temeri privind stabilitatea altor creditori, provocând scăderi puternice ale acțiunilor bancare în întreaga lume. În Europa, îngrijorările legate de soliditatea gigantului bancar elvețian Credit Suisse au dus la o preluare în grabă de către rivalul UBS. Piețele financiare au rămas agitate, deși acțiunile bancare au deschis luni în creștere, potrivit BBC.

Acțiunile Deutsche Bank din Germania au scăzut cu 14% la un moment dat vineri, înainte de a recupera ceva teren. La începutul ședinței de tranzacționare de luni, acestea au crescut cu aproximativ 3%.

Autoritățile de reglementare americane au preluat controlul SVB la începutul acestei luni, iar prăbușirea acesteia a fost urmată rapid de falimentul unei alte bănci americane, Signature Bank. Dispariția celor două a fost cea mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Cât de îngrijorătoare este criza bancară

Conform acordului de preluare a SVB anunțat de Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor din SUA (FDIC), toate cele 17 foste sucursale SVB se deschid luni sub marca First Citizens.

Clienții SVB sunt sfătuiți să continue să folosească sucursala lor actuală până când vor primi o notificare din partea First Citizens Bank care îi va anunța că contul lor a fost transferat integral.

First Citizens are sediul în Raleigh, Carolina de Nord, și se autointitulează cea mai mare bancă americană controlată de o familie. A fost unul dintre cei mai mari cumpărători de bănci cu probleme în ultimii ani.

A cumpărat active și împrumuturi ale SVB în valoare de aproximativ 72 de miliarde de dolari, cu un discount de 16,5 miliarde de dolari. FDIC va deține în continuare aproximativ 90 de miliarde de dolari din activele SVB.

FDIC a declarat că costul falimentului SVB pentru fondul său de asigurare a depozitelor va fi de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Filiala britanică a SVB a fost cumpărată de HSBC la începutul acestei luni pentru 1 liră sterlină.

Amenințarea creșterii ratelor

Ratele dobânzilor au fost reduse drastic în timpul crizei financiare mondiale din 2008 și, din nou, în timpul pandemiei de Covid, băncile centrale din întreaga lume încercând să încurajeze creșterea economică. Însă ratele au crescut în ultimul an, în timp ce băncile centrale încercau să țină în frâu creșterea prețurilor.

Aceste creșteri ale ratelor au afectat valoarea investițiilor în care băncile își păstrează o parte din bani și au contribuit la falimentele bancare din SUA. Îngrijorarea care a neliniștit piețele financiare este că ar putea exista și alte probleme în sectorul bancar, care nu au apărut încă. Băncile centrale din întreaga lume au subliniat că sistemul bancar este sigur și că creditorii sunt bine capitalizați.

„Este nevoie de vigilență”

Sarah Hewin, șefa departamentului de cercetare pentru Europa și America de la banca Standard Chartered, a declarat pentru emisiunea Today de la BBC că există un „mediu foarte febril” în rândul investitorilor.

În momentul de față, este vorba mai degrabă de psihologie decât de realitate care conduce piețele”, a spus ea.

Duminică, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că este „nevoie de vigilență”, având în vedere turbulențele din sectorul bancar și a avertizat că este „clar că riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut”.

Într-o perioadă în care nivelurile de îndatorare sunt mai ridicate, tranziția rapidă de la o perioadă prelungită de rate scăzute ale dobânzii la rate mult mai mari... generează în mod inevitabil tensiuni și vulnerabilități”, a menționat ea.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite