Shmygal: Ucraina are nevoie de 565 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia ţării după război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
shmygal shutterstock

Guvernul a calculat pierderile directe ale Ucrainei, ca urmare a războiului de până acum. Potrivit estimărilor preliminare, în prezent sunt necesare peste 500 de miliarde de dolari pentru a restabili tot ceea ce a fost distrus de agresor în Ucraina.

Rezultatele calculelor au fost dezvăluite de premierul ucrainean Denis Shmygal după o întâlnire cu prim-miniştrii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei. În special, problemele legate de sprijinul pentru Ucraina în viitor au fost discutate la această întâlnire.

„Spunem că UE oferă deja un sprijin puternic. Şi fiecare dintre ţările reprezentate aici oferă un sprijin puternic… Şi aşteptăm sprijin în ceea ce priveşte finanţarea reconstrucţiei Ucrainei. Facem apel la întreaga lume să ajute Ucraina să pună capăt acestui război şi apoi să refacem fondurile noastre de reconstrucţie. Suntem recunoscători pentru ajutorul şi sprijinul pe care zeci de state şi milioane de oameni din întreaga lume îl oferă deja Ucrainei”, a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, un grup relevant a fost deja înfiinţat şi lucrează în guvernul ucrainean pentru a evalua pierderile aduse economiei din cauza agresiunii ruse.

„Estimările preliminare spun că pierderea unică directă actuală pentru Ucraina este de 565 de miliarde de dolari SUA. De fapt, acestea sunt fondurile care vor fi necesare pentru restabilirea statului nostru", a spus Shmigal.

Reamintim, consilierul preşedintelui pe probleme economice, Oleg Ustenko, a declarat că jumătate din PIB-ul Rusiei va merge la refacerea Ucrainei după război. El a comentat şi decizia de naţionalizare a proprietăţilor ruse. "Nu cred că se poate câştiga mult din asta, deşi este pasul corect. Decizia Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională ar fi suficientă pentru a începe naţionalizarea", a spus expertul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite