Sezon de reduceri pe piaţa caselor din Alpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un apartament exclusivist din celebra staţiune Gstaad din Alpii elveţieni costă acum 8,5 milioane de lire. În urmă cu numai şase luni, acesta valora cu 550.000 de lire mai mult. Criza a lovit până şi piaţa caselor de vacanţă. Proprietarii cabanelor de la munte vor să scape cât mai curând de ele, pentru că preţurile au luat-o în jos.

Acest lucru nu e deloc de ignorat de potenţialii cumpărători, care pot negocia la sânge preţul final, în condiţiile în care vânzătorii se află sub presiunea timpului.

“Piaţa este într-o perioadă de autocorecţie, iar pretenţiile proprietarilor se diminuează şi ele. În prezent, agenţiile sunt pline de chilipiruri”, a spus, pentru „The Times“, Bertie Sanderson, director al agenţiei Erna Low Property, care intermediază astfel de tranzacţii.

În ultimele luni, ofertele de vânzare s-au dublat, în timp ce preţurile au scăzut cu 5-8%. Astfel, o cabană din staţiunea elveţiană Villars costă în prezent 2,4 milioane de lire sterline, potrivit agenţiei imobiliare Aylesford International.

Investiţii recuperate în şapte ani

Nu doar preţurile în scădere, peisajul şi pârtiile foarte bune îi atrag pe cumpărători, ci mai ales veniturile pe care aceştia le pot obţine din închirierea ulterioară a caselor de vacanţă achiziţionate. În ciuda crizei financiare, staţiunile montane din toată lumea sunt pline de schiori.

Printre cei mai interesaţi de aceste tranzacţii sunt canadienii, care au mai multe atuuri. Casele s-au ieftinit, băncile încă mai acordă împrumuturi ipotecare, iar sezonul de schi în staţiuni precum Big White şi British Columbia durează şase luni, potrivit agenţiei Holidaylettings. Astfel că rata de recuperare a investiţiei creşte simţitor.

În British Columbia, preţul mediu al unei case de vacanţă este cuprins între 300.000 şi 550.000 de dolari canadieni, potrivit agenţiei locale PropertySold.

În timpul sezonului de schi, acestea sunt închiriate, în funcţie de dotări, pentru preţuri cuprinse între 600 şi 1.500 de dolari canadieni pe săptămână. În aceste condiţii, investiţia într-o unitate de cazare din zonele montane canadiene se poate recupera într-o perioadă cuprinsă între şapte şi zece ani.

Cu toate că randamentul este mai mic, cele mai căutate case de vacanţă din zonele montane sunt în Alpi. “Staţiuni precum Gstaad vor rămâne în continuare puncte fierbinţi pe harta turismului mondial”, crede Sanderson.

Coproprietar în Alpi pentru 549.000 de lire

Tocmai de aceea el consideră că un apartament central cu trei dormitoare, scos la vânzare pentru 8,5 milioane de lire în oraşul elveţian, unde vedete precum Elizabeth Taylor, Roman Polanski şi Valentino sunt printre vecini, nu este scump. La câţiva kilometri distanţă de Gstaad, în Château-d’Oex, preţurile sunt mai mici.

În staţiunea franceză sunt disponibile în prezent 23 de apartamente de lux noi, cu preţuri pornind de la 549.000 de lire. La prima vedere, locuinţele par mai mult decât subevaluate. Însă pentru această sumă nu eşti decât coproprietar.

Mersul preţurilor

În timp ce o casă de vacanţă din Alpi depăşeşte frecvent un milion de lire sterline, destinaţii precum British Columbia sunt cu mult mai ieftine. Un apartament cu un dormitor dintr-un bloc cu trei etaje, amplasat la câteva sute de metri de pârtie, costă puţin sub 290.000 de dolari canadieni.

Mai scumpe sunt vilele, majoritatea construite din lemn. Preţul unei case de 107 metri pătraţi şi living de 30 de metri pătraţi, din aceeaşi staţiune montană, este de 600.000 de dolari canadieni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite