Serviciile poştate oferite de Poşta Română, evaluate de ANCOM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
posta romana fb

Serviciile poştale oferite de Poşta Română sunt din nou evaluate de ANCOM, având în vedere că, în calitatea sa de furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2024, Poşta Română are mai multe obligaţii.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) actualizează decizia privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a gradului de îndeplinire de către Compania Naţională Poşta Română a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondenţă internă prioritară.

ANCOM supune consultării publice un proiect de decizie pentru modificarea Deciziei nr. 598/2020 privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondenţă interne, din cea mai rapidă categorie standard, care se aplică furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale - Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

"Acest demers vine în contextul în care organismul naţional de standardizare, Asociaţia de Standardizare din România - ASRO, a adoptat standardul SR EN 13850:2020 - Servicii poştale. Calitatea serviciului. Măsurarea timpului de circulaţie al serviciilor cap-la-cap pentru trimiterea poştală individuală din serviciul prioritar şi de primă clasă", precizează ANCOM.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.

Poşta Română a fost desemnată drept furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2024. Potrivit reglementărilor ANCOM, în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, CNPR are mai multe obligaţii, printre care şi obligaţia de a asigura livrarea la destinatari a trimiterilor interne prioritare de corespondenţă din sfera serviciului universal, în greutate de până la două kilograme (inclusiv), cu respectarea următoarelor cerinţe minime de calitate: 85% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă vor fi livrate în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces;

97% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă vor fi livrate în cel mult patru zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces.

Conform prevederilor proiectului de decizie, pentru evaluarea gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate, CNPR va avea obligaţia de a realiza anual măsurătorile necesare pentru livrarea trimiterilor interne prioritare de corespondenţă, în greutate de până la 2 kg (inclusiv), dar nu în localităţile incluse în lista celor considerate ca aflate în cazuri excepţionale sau situate în condiţii geografice excepţionale.

"Evaluarea gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate se va realiza de CNPR prin încheierea unui contract cu un organism de monitorizare independent, care va avea ca sarcină efectuarea, în conformitate cu Standardul SR EN 13850:2020, a măsurătorilor necesare evaluării respectării cerinţelor minime de calitate, pe baza celor mai recente rezultate auditate ale măsurătorilor de flux real. Prevederile acestui proiect de decizie vor produce efecte de la data comunicării sale către CNPR, fiind totodată stabilite o serie de norme tranzitorii privind raportarea rezultatelor măsurătorilor de calitate corespunzătoare anului 2021", se menţionează în comunicat.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultra-rapide. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite