Şedinţă de politică monetară la BNR. Analiştii se aşteaptă ca dobânda să fie menţinută la nivelul actual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnr sediu

Banca Naţională a României nu va modifica dobânda cheie în şedinţa de politică monetară de luni, 5 august, estimează analiştii citaţi de Bloomberg.

România va prelungi astfel mai mult de un an întreg cu rate ale dobânzii constante, în ciuda inflaţiei galopante, potrivit publicaţiei.

Deşi costurile de referinţă la împrumuturi în creştere ar putea atrage intrări de capital volatile, banca centrală a combătut în schimb preţurile prin extragerea excesului de numerar din sistemul financiar. Inflaţia a scăzut pentru prima dată în acest an în iunie.

Economiştii chestionaţi de Bloomberg consideră că dobânda cheie a României va rămâne la 2,5%, luni.

„Ne aşteptăm ca banca centrală să rămână în aşteptare şi să îşi menţină referinţa privind controlul strict asupra lichidităţii pieţei monetare”, a spus Valentin Tătaru, economist la ING Groep NV din Bucureşti. „Dacă inflaţia mai scade de câteva ori, am putea vedea o revenire la relaxarea politicilor locale”, a mai spus el.

Între timp, Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor săptămâna trecută, pentru prima dată de la criza financiară.

În ciuda inflaţiei în creştere, naţiunile din Europa de Est au fost reticente în creşterea costurilor de împrumut, invocând aşteptări privind încetinirea creşterii economice globale. Republica Cehă a menţinut ratele dobânzilor neschimbate săptămâna trecută, la fel ca şi Polonia în iulie.

În timp ce creşterea preţurilor de consum în România a încetinit, aceasta rămâne peste ţinta BNR, pe măsură ce economia se dezvoltă. Pe lângă măsurile de piaţă monetară, banca centrală mizează pe o recoltă bună care ar ajuta la scăderea costurilor de producţie.

Guvernatorul Mugur Isărescu va prezenta o previziune actualizată a inflaţiei la sfârşitul acestei săptămâni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite