Se-ntâmplă și la case mai mari: în Elveția și Liechtenstein doar angajații de peste 50 de ani sunt mai productivi
0Elveția și Liechtenstein, țări cu salarii enorme față de restul Europei, se confruntă cu o mare problemă legată de forța de muncă: doar angajații de peste 50 de ani sunt cu adevărat productivi, în timp ce tinerii muncesc „din inerție”.

Companiile elvețiene se confruntă cu provocări majore: războiul comercial face ravagii, situația geopolitică este incertă, iar francul puternic pune presiune pe economia de export.
Potrivit studiului „Inspiring Workplace Index 2025” publicat recent, diferența dintre generații este izbitoare când vine vorba de chef de muncă: Generația Baby Boomers se implică activ în problemele companiei, în timp ce tinerii sunt aproape în totalitate neinspirați.
„Rezultatele oferă un raport semnificativ mai bun pentru generația de peste 50 de ani. Trei sferturi dintre angajații de peste 50 de ani se simt inspirați să dea tot ce au mai bun în fiecare zi. Și 68% sunt dispuși să sprijine activ schimbările din cadrul companiei”, se arată în studiul publicat de Blick.
Situația e diferită pentru cei sub 30 de ani. Pentru ei, e mai degrabă așa: lucrează conform regulilor și doar 46% consideră că angajatorul lor le oferă suficientă inspirație pentru a se dedica pe deplin locului de muncă. Situația este și mai gravă când vine vorba de disponibilitatea de a contribui la conturarea schimbărilor în cadrul companiei. Doar 13% sunt dispuși să se implice.
Siguranța locului de muncă și cafeaua gratuită nu mai sunt suficiente
„Confirmă studiul stereotipurile despre tineri leneși și generația „baby boomer” care se dedică activității practice?”, scrie publicația elvețiană, precizând că rezultatele studiului nu înseamnă că angajații mai tineri erau mai puțin dedicați, ci că firmele trebuie să creeze un mediu de lucru care să inspire și tinerii. „Un loc de muncă sigur sau o cafea gratuită nu mai sunt suficiente astăzi”, spune directoarea studiului, Kathrin Neumüller. „Dacă vrei să-ți păstrezi și să-ți atragi oamenii, trebuie să oferi mai mult decât un salariu corect.”, a adăugat ea.
Sondajul arată, de asemenea, ce potențiale irosesc companiile ca urmare a faptului că nu gândesc un sistem de bonificații care să fie atrăgătoare și pentru tineri. Conform studiului, angajații au circa 2,5 ore de neproductivitate într-o zi de 8,5 ore. „Desigur, niciun angajat nu se poate descurca fără pauze, o cafea, stat puțin de vorbă cu colegii, însă cei mai motivați muncesc mai mult. Angajații inspirați sunt, în medie, cu 38 de minute mai productivi pe zi”, potrivit studiului.
Aceasta înseamnă că, dacă mediul de lucru al unui angajat nu este suficient de atrăgător, compania pierde pe parcursul unui an circa 19 zile de productivitate - aproape o lună întreagă de lucru.
Precizăm că Elveția are cel mai mare salariu mediu din Europa, de 8.104 euro, în timp ce Liechtenstein este de circa 6.000 de euro lunar, potrivit OCDE.