Orașul în care se trăiește cel mai bine din lume este în Europa. Bucureștiul a urcat 5 poziții în clasament

0
Publicat:

Orașul în care se trăiește cel mai bine din lume se află în Europa, dar nu în Elveția - țara care oferă cele mai mari salarii nete din lume, ci într-un alt stat, situat pe locul 11 în topul salariilor europene.

Catedrală din Viena
Orașul în care se trăiește cel mai bine din lume se află în Europa

EIU a întocmit un clasament cu orașele din lume în care se trăiește cel mai bine, bazat pe noțiunea de locuibilitate care evaluează locurile din lume care oferă cele mai bune sau cele mai rele condiții de viață.

Fiecărui oraș îi este atribuit un rating de confort relativ pentru peste 30 de factori calitativi și cantitativi din cinci mari categorii: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură. Fiecare factor dintr-un oraș este evaluat ca fiind acceptabil, tolerabil, inconfortabil, indezirabil sau intolerabil. Pentru indicatorii calitativi, ratingul este acordat pe baza aprecierii analiștilor interni și a colaboratorilor din oraș. Pentru indicatorii cantitativi, ratingul se calculează pe baza performanței relative a unui număr de puncte de date externe.

Scorurile sunt apoi compilate și ponderate pentru a oferi un scor de 1-100, unde 1 este considerat intolerabil și 100 este considerat ideal. Ratingul de locuibilitate este furnizat atât ca scor general, cât și ca scor pentru fiecare categorie. Pentru a oferi puncte de referință, scorul este, de asemenea, dat pentru fiecare categorie în raport cu față de New York și se oferă o poziție globală în clasamentul celor 173 de orașe

Viena, pe primul loc pentru al treilea an consecutiv

Pentru al treilea an consecutiv, Viena (Austria) a fost desemnat cel mai locuibil oraș din lume în Indicele de locuibilitate EIU pentru 2024. Orașul a obținut scoruri perfecte de 100 pentru stabilitate, asistență medicală, educație și infrastructură, dar mai are loc de îmbunătățiri în ceea ce privește cultura și mediul.

Alte trei orașe din Europa de Vest - Copenhaga, Zurich și Geneva - se află printre primele zece în sondajul din acest an (realizat între 12 februarie și 17 martie), consolidând performanța puternică a regiunii. Pe locul al patrulea, Melbourne este unul dintre cele patru orașe din Asia-Pacific din top zece, care include și două orașe canadiene - Calgary și Vancouver.

Deși se află încă în fruntea clasamentului nostru, ambele orașe australiene de top (Sydney și Melbourne) au coborât pe fondul unei lipse semnificative de locuințe disponibile. Din motive similare, Toronto (Canada) a ieșit din top zece (la poziția a 12-a) după doi ani.

Europa de Vest este regiunea în care se trăiește cel mai bine

Europa de Vest rămâne regiunea cu cele mai bune rezultate în ceea ce privește traiul, ocupând primul loc în patru categorii, în timp ce America de Nord, aflată pe locul al doilea, este cea mai bună în ceea ce privește educația. Cele 30 de orașe vest-europene din clasamentul din acest anau înregistrat un scor mediu impresionant de 92 din 100. Cu toate  acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut, din cauza unei deteriorări la categoria stabilitate, pe fondul creșterii numărului de cazuri de proteste perturbatoare (cum ar fi în Germania, Irlanda și Belgia) și a criminalității. America de Nord obține un scor mediu de 90,5 pentru cele 25 de orașe ale sale, însă scorul pentru infrastructură a scăzut față de anul trecut în Canada, din cauza unei crize continue a locuințelor.

Deși scorurile medii ale celor două regiuni au scăzut față de anul trecut, în toate celelalte cinci regiuni scorurile medii au crescut. Asia-Pacific, aflată pe locul al treilea, a înregistrat doar o îmbunătățire marginală, în timp ce Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, a înregistrat cea mai mare creștere, ca urmare a îmbunătățirilor în domeniul sănătății și educației.

America Latină, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), precum și Africa Subsahariană au primit, de asemenea, scoruri mai mari pentru asistență medicală și educație. Ultima dintre acestea rămâne cea mai puțin locuibilă regiune din lume

Damasc, orașul în care nu-ți dorești să locuiești

La polul opus, Damasc (Siria) este în continuare cel mai puțin locuibil dintre cele 173 de orașe din studiu, Tripoli (Libia) fiind cu un loc mai sus (172). După ani de război civil care le-a distrus economiile, ambele orașe au un scor foarte slab la capitolul stabilitate și nu au înregistrat nicio îmbunătățire în ceea ce privește traiul.

Partea de jos a clasamentului nostru al locuibilității este dominat de orașe din Africa Subsahariană și MENA.

Hong Kong a urcat în clasament, dar Tel Aviv a coborât Cea mai mare îmbunătățire de anul trecut a fost înregistrată în orașul insular Hong Kong. Clasamentul său a sărit de pe locul 61 pe locul 50, ca urmare a îmbunătățirii scorurilor sale pentru stabilitate și asistență medicală. Alte orașe asiatice, inclusiv Singapore, Ho Chi Minh City și Bangalore, și-au văzut indicatorii privind asistența medicală sau educația s-au îmbunătățit în acest an, urcând în clasament.

Tel Aviv (Israel) a înregistrat cea mai mare scădere în clasamentul nostru în acest an, coborând de pe locul 92 pe locul 112, ca urmare a deteriorării scorurilor sale pentru stabilitate, cultură și mediu și infrastructură. Acest lucru indică daunele provocate de atacul Hamas asupra Israelului în octombrie 2023 și de războiul ulterior împotriva Hamas în Gaza. Israelul este presat să declare o încetare a focului în Gaza, dar este probabil să își continue campania într-o anumită formă în cursul anului 2024.

București a urcat 5 poziții în clasament

Bucureștiul este în top printre orașele cu cele mai bune avansuri față de clasamentul din 2023. Astfel, Capitala României a urcat 5 poziții, de pe locul 99, pe locul 94, la egalitate cu Belgradul. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite