Se-ntâmplă și la case mai mari: 21% din germani nu-și permit să meargă în concediu. Cum e în România

0
Publicat:

Mai mult de unul din cinci germani, respectiv 21,9% din populaţie, spun că sunt prea săraci ca să-şi permită o vacanţă de o săptămână pe an, relevă datele Eurostat, citate de dpa.

Aproape 22% din germani spun că sunt prea săraci să poată pleca în concediu FOTO Shutterstock
Aproape 22% din germani spun că sunt prea săraci să poată pleca în concediu FOTO Shutterstock

Partidul de extremă stânga Die Linke a cerut aceste informaţii de la biroul de statistică al Uniunii Europene, iar acestea au fost difuzate prima dată de media germană Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Potrivit sursei citate, este dificil în mod special pentru părinţii singuri cu copii, 42% dintre aceştia neavând suficient venit pentru a-şi permite un concediu de o săptămână.

Gospodăriile cu doi adulţi fără copii care să depindă de ei este cel mai probabil să-şi permită un concediu anual.

Dietmar Bartsch, lider al grupului parlamentar al Die Linke, a numit aceste cifre "o concluzie tristă".

"Aceste cifre arată cât de profund divizată social este Germania", a declarat Bartsch pentru RND.

"Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea să meargă în concediu cel puţin o săptămână pe an", a adăugat el. Pentru acest lucru, consideră politicianul Die Linke, sunt necesare salarii mai mari, pensii adecvate, o politică antiinflaţie solidă şi o alocaţie pentru copii de bază consistentă.

Aceşti indicatori au fluctuat destul de mult în ultimii ani.

Comparativ cu 2021, a fost o creştere uşoară a procentului celor care nu-şi puteau permite o vacanţă. La momentul respectiv, proporţia era de 19,9%, aşa că era mai mică de unul din cinci germani.

Această proporţie era multă mai mică în 2017 - 15,3%, respectiv în 2019 - 12,8%. În 2011, aproape unul din patru germani - 22,8% - nu-şi putea permite un concediu de o săptămână pe an. 

39% dintre români spun că nu-și permit să plece în vacanță deloc

Aproximativ 39% dintre români susțin că nu vor pleca deloc în concediu în această vară, iar dintre cei care o vor face, peste 73% își vor petrece vacanța de vară în România, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Când vine vorba despre bugetul alocat anul acesta pentru vacanță - aproximativ 10% dintre respondenți au menționat că vor aloca sub 1.000 lei, aproape 25% au răspuns între 1.000 - 3.000 lei, 14,5% vor aloca între 3.000 - 6.000 lei, circa 9% și-au programat între 6.000 - 10.000 lei, iar aproape 4% intenționează să cheltuiască peste 10.000 lei.

De semnalat faptul că, aproape 39% dintre respondenți susțin că nu vor pleca în concediu în această vară, subliniază autorii sondajului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite