Scumpirile din 2024 afectează și carnea de miel: La cât va ajunge un kilogram de Paște

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit fermierilor care se ocupă de creșterea ovinelor, prețurile pentru carnea de miel vor fi afectate anul acesta, în apropierea Sărbătorilor Pascale, din cauza scumpirilor pentru hrană precum porumb și furaje, dar și din cauza deficitului acut de forță de muncă.

foto carne crudă ce miel
Carnea de miel va fi și mai scumpă în 2024 Foto: Shutterstock

Conform declarațiilor lui Gheorghe Ursul, crescător de oi din satul Iabalcea, prețul pentru carnea de miel ar urma să ajungă la 20 de lei în viu sau peste 40 de lei pentru un kilogram de carne în carcasă. 

Anul trecut, crescătorii de animale cereau pentru un kilogram de carne de miel un preț cuprins între 15 și 20 de lei, în cazul în care se achiziționează un miel întreg. În plus, potrivit primelor estimări realizate la mijlocul lunii ianuarie, crescătorii de animale susțineau că prețurile de anul acesta ar urma să atingă între 25 și 30 de lei per kilogram.

Cresc ovine de peste 25 de ani. Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți. În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare şi anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple.

Beneficiez de subvenții, ce să zic, sunt îndestulătoare în sensul că eu nu am subvențiile alea mari cu origine. Eu mă încadrez la cele mici, minimum cincizeci de capete. Toate mioarele sunt crotaliate, sunt cu totul în regulă, cu acte, altfel nici nu aş putea să vând ceva sau să fac schimburi intracomunitare cu alţi fermieri. În gospodărie cresc autohtona țurcană, dar am și ceva rațcă. Le cresc din plăcere. Am și vreo două-trei vaci, dar şi păsări, porci. Cu forţa de muncă e mai greu, nu se găsesc deloc, nu vrea nimeni să vină să ne ajute. Majoritatea timpului sunt eu, 90% printre ele la care mă mai ajută şi mama mea, deci doar familia cum poate, dar aceasta este problema peste tot nu e doar la mine. În general din tot ce aud şi sunt ascultător fidel al Radio Reşiţa, dar şi ce urmăresc la tv sau pe internet, problema forței de muncă lasă de dorit cam în toate domeniile de activitate”, susține fermierul din Iabalcea, citat de G4Media.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite