Sapin: BCE nu manipulează niciodată cursul euro din motive comerciale sau competitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană nu încearcă niciodată să manipuleze cursul euro din motive comerciale sau competitive, a afirmat ministrul francez de Finanţe Michel Sapin într-un interviu apărut luni în publicaţia germană Handelsblatt, transmite Reuters.

Consilierul principal pe probleme comerciale al preşedintelui american Donald Trump, Peter Navarro, a spus în această lună că Germania se foloseşte de cursul de schimb în scopuri comerciale.

Cancelarul german Angela Merkel s-a numărat între oficialii care au respins astfel de comentarii.

Aceste atacuri nu au sens dintr-un număr de motive, a spus Sapin. El a arătat că euro este tranzacţionat liber, iar BCE ia deciziile de politică monetară independent de statele membre.

”BCE nu încearcă niciodată să manipuleze cursul euro pentru a atinge obiective comerciale sau concurenţiale. Euro este moneda întregii zone euro. La nivel internaţional, ceea ce contează este surplusul întregii zone euro, nu doar al Germaniei”, a spus Sapin.

Sapin şi-a exprimat speranţa că Trump va înţelege repede când de avantajoase şi importante sunt legăturile cu Uniunea Europeanp pentru bunăstarea Statelor Unite.

El a arătat că oficialii UE încă încearcă să accelereze creşterea în blocul comunitar şi să promoveze reforme structurale în unele state, dar că este imoprtant şi ca ţări ca Germania să mărească investiţiile.

Referitor la Franţa, Sapin a reiterat că investitorii vor pierde bani dacă vor miza pe victoria liderului Frontului Naţional de extremă-dreapta Marine Le Pen în alegerile prezidenţiale din primăvară.

Despre Frontul Naţional a apreciat că nu este un partid populist şi unul în afara consensului democratic, în afara valorilor pe care le promovează Franţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite