Salariu de 8.000 de lei și 40 de zile de concediu - jobul care atrage mii de români

0
Publicat:

Învățământul privat din România oferă oportunități unice: salarii de până la 8.000 de lei lunar și 40 de zile de concediu pe an. Cu peste 700 de posturi disponibile, joburile din acest sector devin tot mai atractive pentru profesioniști.

Jobul plătit cu 8.00 de lei și care beneficiază de 40 de zile de concediu - Foto Arhivă
Jobul plătit cu 8.00 de lei și care beneficiază de 40 de zile de concediu - Foto Arhivă

Doar câteva zile ne despart de începutul noului an școlar, iar tot mai multe instituții private de învățământ își caută angajați. Sute de locuri de muncă în acest sector sunt disponibile pe platformele de recrutare. 

În sistemul privat de învățământ, salariile variază între 4.000 și 5.500 de lei pentru o educatoare și pot ajunge până la 8.000 de le pentru profesori din ciclul gimnazial sau liceal. 

Creșterea numărului de grădinițe, școli private și instituții de tip before & after school a generat, anual, peste 7.000 de locuri de muncă și aproximativ 350.000 de aplicări, iar asta arată cât de dinamică și de competitivă a devenit această piață. 

 „În orașele mari, s-a format și o piață competitivă pentru acest domeniu, inclusiv din punct de vedere salarial, în condițiile în care sunt tot mai multe instituții de acest tip, dar nu și suficienți candidați eligibili. Este, totodată, un domeniu în care retenția de personal este esențială și, pentru asta, angajatorii sunt atenți la pachetele pe care le oferă candidaților. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge și la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare și certificare profesională”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. 

Rodica Obancea, specialist în Managementul de Carieră și fondator al unei companii care oferă consultanță în acest domeniu consideră că motivele pentru care oamenii sunt atrași în sistemul privat de învățământ sunt evidente. 

Trăim într-o economie de piață, faptul că există o ofertă educațională privată, care poate să recompenseze cu adevărat educația, este îmbucurător. Poate că 8.000 de RON nici nu e un salariu care realmente să arate potențialul unui astfel de rol care e important în formarea generațiilor viitoare. Mă bucur să aud că în România încep să apară instituții de învățământ private care realmente plătesc bine profesorii. Mi se pare încurajator și cred că suntem pe drumul cel bun.”, a transmis Rodica Obancea pentru „Adevărul”. 

Însă, din cunoștințele expertei, salariile de la privat nu ar fi cu mult mai mari decât cele de la stat. Rodica Obancea spune că astfel de salarii s-ar putea să fie mai mult „excepții”.  

Comparativ, în sistemul de învățământ de stat, salariul de bază al unui învățător este de 3.900 de lei net, iar al unui profesor de 4.000 de lei net, conform grilelor de salarizare actualizate la 1 iunie 2024. Aceste salarii pot fi suplimentate cu sporuri, precum indemnizația de dirigenție, gradația de merit, sporul de doctorat sau sporul pentru predare în zone izolate. 

Salarii mai mari pentru profesori

Astfel, salariile din sistemul privat sunt, de multe ori, aproape duble față de cele din sistemul de învățământ de stat. 

Bine ar fi să fie și mai mare, și triplu ar fi sănătos să fie bine, în contextul în care sistemul de învățământ din România este paralizat și multă lume se plânge de cât de prost este sistemul. Unul dintre factorii care generează mediocritate în sistemul de învățământ, este exact salariul. Profesorii nu sunt bine plătiți. De ce ar munci să creeze performanță, dacă nu sunt susținuți?”, subliniază Rodica Obancea. 

Pentru ca sistemul de învățământ de stat să fie atractiv pentru cadrele didactice ar fi nevoie de anumite schimbări. 

Să fie introduse criterii de performanță pentru munca profesorilor, să fie ajutați să-și dezvolte competențele,  pentru a putea să susțină învățarea în era noastră, astfel încât și copii să-și dorească să vină la școală. Iar munca lor să fie recompensată pe măsura competenței și rezultatelor atinse, pe baza unui sistem meritrocratic, așa ar fi sustenabil.”, adaugă specialistul. 

O școală privată care vrea să-și păstreze angajații trebuie să: „fie atentă la bunăstarea lor, să creeze un climat de muncă sănătos, să îi recompenseze ca atare, să fie preocupată de dezvoltarea angajaților și să aibă planuri de carieră, să fie susținuți să crească ca profesioniști”. 

Toată parte asta de atenție la proprii angajați, ajută la reținerea resursei umane”, a mai spus Rodica Obancea. 

Salarii în sectorul educațional privat 

Cei care își doresc o carieră în educația privată, se pot aștepta la următoarele salarii: 

  • Educatorii din grădinițele private din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce asistenții educatori primesc între 3.500 și 4.000 de lei.
  • Asistenții medicali pentru grădinițe private au un salariu mediu de 3.500 de lei net lunar, iar psihologii din aceste instituții câștigă aproximativ 4.000 de lei.
  • În cazul școlilor private, salariile variază în funcție de ciclul de învățământ: un învățător debutant câștigă aproximativ 4.000 de lei pe lună, în timp ce cei cu cel puțin 5 ani de experiență pot depăși 5.000 de lei. 
  • Profesorii din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime și specializare. 

Deși vorbim despre joburi care se adresează atât candidaților entry level, cât și celor cu experiență, angajatorii au o serie de cerințe destul de specifice, precum studii universitare absolvite sau în curs de absolvire, studii psihopedagogice absolvite, dar și o serie de soft skills necesare atunci când lucrezi cu copiii, precum empatie, bune abilități de comunicare cu copiii și cu părinții și răbdare,” detaliază Roxana Drăghici. 

La rândul ei, Rodica Obancea, consilier în carieră,  subliniază că instituțiile de învățământ privat selectează profesorii nu doar pe baza calificărilor academice, ci și în funcție de performanțe, caracter, și abilitatea de a lucra eficient cu copiii. 

Se pune accent pe o paletă mai largă de competențe, atât în zona tehnică, cât și în zona de competențe soft, emoționale, de lucru efectiv cu copiii”, adaugă specialista.

Sectorul educațional oferă oportunități de carieră atractive și competitivitate salarială, în special în instituțiile private. 

Numărul școlilor private din România a crescut semnificativ în ultimii zece ani, de la 170 în 2011 la 315 în 2020, potrivit INS. Taxele pentru școlile private variază între 4.000 și 20.000 de euro pe an, iar cea mai mare densitate de astfel de instituții se află în zona București și Ilfov, urmate de Cluj, Constanța și Iași. Liceele private oferă alternative pentru cei care evită învățământul de stat, având clase mici, dotări moderne, cursuri extrașcolare și opțiuni educaționale diverse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite