Salariile cele mai bune din HoReCa: cât câştigă un bucătar şi de ce „importăm” chelneri

0
0
Bucătarii câştigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se ajunge la 6.000 de lei.
Bucătarii câştigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se ajunge la 6.000 de lei.

Sectorul hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor (HoReCa) este marcat de un paradox: în timp ce patronatele se plâng că există o criză a forţei de muncă, salariile sunt unele dintre cele mai mici din România, scrie Libertatea.

Cu toate acestea, există unele joburi în domeniu unde salariile sunt peste media naţională.Citeşte întreaga ştire: Joburi bine plătite din HoReCa: salariul unui bucătar, 4.000 de lei net pe lună, scrie Libertatea.

Bucătarii câştigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se ajunge la 6.000 de lei, conform statisticilor oferite de Salario, comparatorul dezvoltat de eJobs România. 

De partea cealaltă, barmanii şi chelnerii au unele dintre cele mai mici salarii din economie.

Un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, în vreme ce un chelner câştigă 2.300 de lei în medie în România, conform datelor Salario.

Chelnerii se numără printre cei mai căutaţi candidaţi din domeniul HoReCa, ca urmare a interesului tot mai scăzut pe care îl au tinerii pentru această meserie, în vreme ce mulţi au plecat în străinătate.

„În acest context, angajatorii au fost determinaţi să importe forţă de muncă din străinătate sau chiar să se implice în programe de formare de învăţământ dual, cu ajutorul cărora să-şi pregătească viitorii angajaţi. Câştigul unui chelner variază în funcţie de experienţa anterioară, regiunea ţării, dar şi de nivelul bacşişului, care poate dubla sau chiar tripla venitul acestuia”, a declarat Raluca Dumitra, directorul de marketing al eJobs România.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite