S-a dus pe Apa Grea a Sâmbetei – moştenirea nucleară pierdută a lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară de la Cernavodă utilizează apa grea fabricată la Romag Drobeta-Turnu Severin FOTO Adevărul
Centrala nucleară de la Cernavodă utilizează apa grea fabricată la Romag Drobeta-Turnu Severin FOTO Adevărul

Despre programul nuclear demarat de Ceaşescu s-a speculat foarte mult, inclusiv că ar fi dorit să fabrice bomba atomică. Cert este că până în 1990 s-a investit imens, România devenind o putere nucleară capabilă să proiecteze şi să construiască o centrală nuclear-electrică, să producă din resurse interne combustibilul de fisiune şi apa grea necesară funcţionării reactorului, scrie Adevărul Financiar.

Până la sfârşitul anului, România va ieşi din rândul producătorilor de apă grea, deşi în prezent deţine primul loc din Europa. Guvernul a alocat la începutul acestei săptămâni ultimii bani pentru achiziţia de apă grea: 25 de milioane de lei. Bani ajung pentru finanţarea producţiei până la sfârşitul anului, şi cu economie şi ceva ajutor suplimentar din partea statului până după alegerile locale din 2016.

Conform calculelor, cel târziu la începutul anului viitor, la rezervele de stat va fi înmagazinată cantitatea maximă necesară atât pentru completare cât şi pentru umplerea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, aflate în conservare. Obţinerea apei grele este un proces tehnologic de continuitate, iar instalaţiile odată oprite se va trece la dezafectarea lor.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite