Ryanair face concedieri colective

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, care operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova, va face concedieri masive începând de la 1 septembrie.

Compania aeriană low-cost Ryanair a anunţat că închide patru dintre bazele sale din Spania, o mutare despre care un sindicat a spus că ar avea ca rezultat pierderea a mai mult de 500 de locuri de muncă, notează AFP.

Compania, care în septembrie se va confrunta cu o grevă a piloţilor, precizează că va închide bazele sale din Insulele Canare din Tenerife, Lanzarote şi Gran Canaria, precum şi din Girona începând din ianuarie, după ce o revizuire ar fi arătat „o supracapacitate semnificativă pe piaţa europeană de scurtă durată”.

Compania Ryanair s-a confruntat în Europa cu un val de proteste şi greve din partea angajaţilor privind condiţiile de muncă, atât la sfârşitul anului 2017, dar şi în 2018.

Anunţul, care într-o declaraţie oficială semnalează „notificarea oficială a concedierilor colective”, apare după o reducere cu 41% a veniturilor din primul trimestru.

De asemenea, transportatorul a acuzat că întârzierile de livrare a aeronavelor Boeing 737 Max îi afectează planurile pentru lunile următoare.

Compania a spus că, în urma unei revizuiri comerciale, „o serie de baze”, inclusiv cele patru din Spania, ar urma să fie închise începând cu 8 ianuarie.

"Principalul nostru accent se va pune pe reducerea pierderilor de locuri de muncă prin transferuri", a declarat compania aeriană, adăugând că, în conformitate cu legislaţia spaniolă, un proces colectiv de concedieri poate avea loc cu o comisie de negociere înfiinţată în acest sens până la 8 septembrie.

Sindicatul USO a declarat într-un comunicat că a fost înştiinţat de către Ryanair prin e-mail despre închiderile iminente, citând îngrijorările privind Brexit ca un factor suplimentar. USO a adăugat că 512 de angajaţi din Spania îşi vor pierde locul de muncă.

Sindicaliştii au acuzat transportatorul aerian că a anunţat posturi vacante în alte părţi din aria sa de activitate.

"Închiderile şi disponibilizările nu sunt justificate, iar Ryanair va trebui să ofere explicaţii autorităţilor spaniole din domeniul muncii", a declarat secretarul USO, Jairo Gonzalo.

Greva piloţilor este programată să înceapă pe 1 septembrie şi să continue în alte nouă zile în întreaga lună, după ce discuţiile dintre conducere şi sindicate au eşuat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite