Rușii de la Lukoil vor să răscumpere acțiuni de la investitorii străini. Câți bani ar plăti

0
Publicat:

Compania Lukoil a anunțat autoritățile din Rusia că dorește să răscumpere acțiuni de la investitorii străini, folosind fonduri pe care le deține la bănci din străinătate, scrie Reuters.

Benzinărie Lukoil
Lukoil vrea să răscumpere acțiuni de la investitorii străini

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, a anunţat că administraţia prezidenţială a primit solicitarea Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, de a răscumpăra acţiuni de la investitorii străini, transmite Reuters.

Comisia guvernamentală nu ia deocamdată în considerare solicitarea, a adăugat Moiseev.

Săptămâna trecută, agenţia rusă de presă Interfax anunţa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Lukoil vrea să răscumpere de la investitorii străini 25% din acţiunile sale, folosind fondurile acumulate în conturile sale de la băncile din străinătate.

Compania, care a prezentat autorităţilor de la Moscova solicitarea de răscumpărare, vrea să achiziţioneze acţiunile, inclusiv certificatele de acţiuni, la un discount de cel puţin 50%, conform Interfax. În această vară, firma rusă Magnit PJSC a răscumpărat aproape 17% din acţiunile sale de la investitorii străini, la preţ redus.

Actuala capitalizare bursieră a Lukoil este de aproximativ 4.600 miliarde de ruble (48,8 miliarde de dolari), astfel încât un sfert din acţiuni ar valora aproximativ 1.150 miliarde de ruble, la preţul curent al pieţei.

Amintim că în luna februarie Lukoil a primit decizie de impunere de la ANAF pentru mai mult de 50 de milioane de lei, drept impozit suplimentar pe profituri obţinute în 2021 din operațiuni obținute în România, scrie profit.ro.

Decizia de impunere pentru impozitul suplimentar din operaţiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export, a fost emisă de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti din cadrul ANAF pe numele sucursalei locale a Litasco, divizia de trading de ţiţei şi produse petroliere înregistrată în Elveţia a grupului Lukoil, divizie prin intermediul căreia ruşii îşi controlează cele mai importante business-uri din România, respectiv reţeaua de benzinării Lukoil şi rafinăria ploieşteană Petrotel.

Litasco SA Geneva Sucursala Bucureşti (iniţial Sucursala Ploieşti) a fost înfiinţată în România de traderul Lukoil în noiembrie 2020, ca sediu permanent al său, şi a raportat pentru 2021 un profit net de numai circa 250.000 lei, la o cifră de afaceri de 7,2 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite