Rușii de la Lukoil intră pe piața energetică din România, prin intermediul unei firme bulgărești

0
Publicat:

O companie, cu doar doi angajaț, înființată acum doi ani și care este controlată de rușii de la Lukoil prin intermediul unei companii bulgărești, tocmai a primit autorizație pentru a furniza energie electrică pe piața românească.

foto benzinărie lukoil
Rușii de la Lukoil intră pe piața energetică din România

Decizia de licențiere a companiei cu acționariat bulgar a fost luată la data de 14 noimebrie de către Comitetul de Reglementare al Autoriății Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Conform datelor disponibile pe Termene.ro, administratorul acestei companii este cetățeanul bulgar Zlatev Valentin.

Noul furnizor de energie electrică, prin intermediul căruia rușii de la Lukoil intră pe piața românească se numește Sustainable Energy Supply North SRL, și are sediul în București. Compania a fost înființată în luna octombrie a anului 2022, deci acum puțin peste doi ani, și își propune „Comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte", arată datele colectate de HotNews.

Imediat după înființare, compania a făcut profituri mari, atingând 31.243.461 lei în 2022, la o cifră de afaceri de 349.332.610 lei, cu doar două persoane angajate. În clasamentul firmelor din aceeași grupă CAEN, afacerile au ocupat locul 12 direct din 113.

Imediat după înființare, a primit licență de furnizare de gaze de la ANRE, ceea ce a dus la un profit de 31 de milioane de lei. Practic, a câștigat din cauza prețurilor ridicate la gaze care au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina.

Sustainable Energy Supply North SRL a înregistrat cea mai mare cotă de piață în rândul importatorilor de gaze din România în august anul trecut, de aproape 5%, potrivit datelor ANRE. În luna respectivă, prețul mediu al gazelor din import a fost de 889 lei/MWh, iar România a importat în total o cantitate de 2,27 milioane MWh. Prin comparație, conform celor mai recente date agregate ale Autorității, în martie 2023, importul a fost de numai 963.000 MWh, la un preț mediu de 272 lei/MWh, iar firma controlată de Lukoil a avut o cotă de piață de 2,78%.

Iar în urma celei mai noi decizii, compania nu va mai furniza doar gaze rusești în România, ci va deveni și furnizor de energie electrică.

Potrivit datelor de pe Termene.ro, unicul acționar al Sustainable Energy Supply North SRL este Sustainable Energy Supply EOOD din Bulgaria. Aceasta este controlată, la rândul ei de Litasco, din grupul rus Lukoil.

De asemenea, administratorul firmei, Valentin Zlatev, a fost director general al operațiunilor din Bulgaria ale Lukoil și al rafinăriei Neftochim, controlate de ruși, de la Burgas. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite