Rusia nu mai exportă petrol rusesc ţărilor care au plafonat preţul. Interdicția a intrat în vigoare

0
Publicat:

Interdicţia privind exportul de petrol rusesc în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită de statele din G7, UE şi Australia, a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie, scrie EFE.

O sondă de petrol lângă câteva butoaie de petrol și un tanc rusesc
Rusia nu mai exportă petrol în tările care au plafonat prețul

Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final.

Interdicţia, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol.

Însă, unii analişti consideră că aceste interdicţii nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la preţuri sub plafon.

Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi “capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia

Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, deşi nu au fost încă precizaţi parametrii măsurii.

Decretul emis de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de finalul anului trecut interzice, de asemenea, exportul de produse petroliere.

Conform Agerpres, decretul prevede că interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Statele din grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis menţinerea cotelor de producţie, scrie AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite