Rusia menține dobânzile, în timp ce atacurile din partea Ucrainei accentuează riscurile de inflație

0
Publicat:

Banca centrală a Rusiei a menținut vineri ratele dobânzilor neschimbate, în timp ce se confruntă cu riscurile inflaționiste care includ acum și atacurile din regiunile de la granița cu Ucraina.

foto ruble rusești
Foto: Pixabay

Pentru a doua ședință consecutivă, factorii de decizie au lăsat dobânda cheie la 16%, în conformitate cu previziunile unanime ale economiștilor intervievați de Bloomberg. Guvernatorul Elvira Nabiullina va comenta decizia într-o conferință de presă programată pentru ora 15.00 la Moscova, transmite Bloomberg.

La fel ca luna trecută, Banca Rusiei nu a oferit nicio indicație cu privire la direcția probabilă a următoarei sale mișcări.

Pe termen mediu, balanța riscurilor de inflație este în continuare înclinată în sus”, a afirmat aceasta într-o declarație care însoțește decizia. „Revenirea inflației la țintă în 2024 și stabilizarea ulterioară a acesteia aproape de 4% presupun că condițiile monetare stricte vor fi menținute în economie pentru o perioadă lungă de timp”.

Regiuni precum Belgorod și Kursk s-au confruntat în ultimele săptămâni cu atacuri cu drone și rachete, în timp ce Ucraina organizează o campanie care vizează infrastructura și instalațiile industriale, inclusiv instalațiile petroliere, pentru a încerca să submineze mașina de război a Rusiei. În plus, faptul că au trecut alegerile prezidențiale înseamnă că, în general, controlul prețurilor ar putea slăbi, potrivit lui Dmitri Polevoi, director de investiții la Astra Asset Management.

Înaintea alegerilor, în care președintele Vladimir Putin a obținut o victorie zdrobitoare pentru a-și asigura un al cincilea mandat la putere, guvernul a fost foarte activ în ceea ce privește eforturile de a limita creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente, o plângere majoră în rândul electoratului.

Acum, alimentele de bază, în mod tradițional accesibile, cum ar fi puiul, ar putea deveni mai scumpe pe măsură ce continuă atacurile asupra regiunii Belgorod, o zonă agricolă importantă care reprezintă 14% din întreaga producție de animale și păsări de curte din Rusia. 

În plus, cel puțin nouă rafinării importante au fost atacate cu succes în acest an, ceea ce, potrivit unor estimări, a dus la deconectarea a 11% din capacitatea totală a țării. Deși costul carburanților la pompă în Rusia a înregistrat puține mișcări, valul de atacuri a determinat o creștere a prețurilor la benzină și motorină la Bursa Internațională de Mărfuri din Sankt Petersburg.

Nabiullina a semnalat că banca centrală urmărește să mențină costul împrumuturilor la cel mai ridicat nivel din primele zile ale războiului din Ucraina pentru o perioadă prelungită. Creșterea anuală a prețurilor a stagnat la peste 7%, lăsând-o la aproape de două ori mai mare decât ținta de 4%.

Între timp, așteptările inflaționiste în rândul gospodăriilor au scăzut în martie pentru a treia lună consecutiv la 11,5%, de la nivelul maxim de 14,2% atins în decembrie. Acest indicator a servit în mod tradițional drept unul dintre principalii barometre ale presiunii asupra prețurilor pentru factorii de decizie politică.

Așteptările privind inflația sunt încă prea mari pentru ca banca centrală să schimbe cursul, a declarat Polevoy înainte de anunțarea ratei. „Ne așteaptă un test sub forma unei posibile creșteri a prețului la combustibil” din cauza atacurilor asupra rafinăriilor, a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite