Ultima navă cu cereale a plecat din Ucraina. Acordul cu Rusia expiră luni

0
Publicat:

Ultima navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa duminică dimineața înainte de termenul limită pentru prelungirea acordului, potrivit unui martor Reuters și MarineTraffic.com.

Navă încărcată cu cereale ucrainene
Ultima navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa duminică dimineața

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nave noi din 27 iunie, iar inițiativa va expira luni, cu excepția cazului în care Moscova este de acord să o prelungească.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres așteaptă un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin la o propunere de prelungire a acordului.

Putin i-a spus sâmbătă, într-un apel telefonic, președintelui sud-african Cyril Ramaphosa că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite, a spus Kremlinul.

Rusia a amenințat în mod repetat că va renunța la acord, intermediat de ONU și Turcia în iulie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Anterior a fost prelungit cu două luni pe 17 mai.

Oficialii ucraineni nu au comentat imediat dacă nava, TQ Samsun sub pavilion turcesc, a părăsit Odesa.

Putin: Principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene nu a fost îndeplinit

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră pe 17 iulie, nu a fost atins, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Vladimir Putin a subliniat că obligaţiile stabilite în memorandumul Rusia-ONU privind ridicarea obstacolelor la exportul de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti nu sunt încă îndeplinite", a transmis Kremlinul într-un comunicat după convorbire.

În comunicat se arată că „principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale ţărilor care au nevoie, mai ales pe continentul african, nu a fost realizat".

Acordul urmează să expire luni

Cu o zi înainte - vineri - preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care mediază între Kiev şi Moscova, a asigurat că Vladimir Putin este „de acord" în ce priveşte prelungirea acordului privind cerealele ucrainene, semnat acum un an la Istanbul şi prelungit deja de două ori.

Până acum, în decurs de un an, acordul a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în pofida conflictului. Acordul urmează să expire luni, la miezul nopţii, ora Istanbulului (21.00 GMT).

Pe de altă parte, preşedintele sud-african a discutat cu omologul său rus despre pregătirile pentru summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) din Africa de sud de la sfârşitul lui august, la care este invitat şi Putin, în pofida mandatului de arestare emis împotriva sa de Curtea penală internaţională.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre summitul Rusia-Africa prevăzut pentru sfârşitul acestei luni la Sankt Petersburg, precum şi despre iniţiativa de pace în Ucraina susţinută de mai mulţi lideri africani.

Preşedinţia rusă a precizat că Vladimir Putin şi Cyril Ramaphosa au „convenit" să aibă o întâlnire bilaterală în marja summitului din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite