Romgaz mai are rezerve de gaze naturale pentru 11 ani, dar se diversifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul român va lista în perioada următoare 15% din acţiunile Romgaz, într-o operaţiune care va avea loc atât la Bucureşti, cât şi la Londra
Statul român va lista în perioada următoare 15% din acţiunile Romgaz, într-o operaţiune care va avea loc atât la Bucureşti, cât şi la Londra

Romgaz are rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi, care echivalează cu producţia actuală pe aproape 11 ani şi rezerve nete probabile de 13,2 miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unui comunicat al producătorului de stat.

„Societatea a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale (...) La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent - DeGolyer & MacNaughton“, se arată în comunicat.

România este a doua cea mai mare piaţă de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, cu un consum de 13,5 miliarde de metri cubi în 2012.

Recordul de producţie a fost înregistrat în anul 1976, când compania a extras aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unei prezentări a companiei din anul 2010.

Extindere în Polonia şi Slovacia

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România, care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore.

Romgaz deţine acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafaţă totală de aproximativ 17.650 kilometri pătraţi.

În Slovacia şi Polonia, societatea deţine cote de participare de 25% şi 30% în parteneriate şi, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea şi producţia a cinci perimetre. 

De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu companiile Lukoil, Vanco, Amromco Energy şi Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalaţii din România şi din străinătate.

Depozitare şi producţie de energie

Romgaz este şi cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România, având şase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de 2,76 miliarde metri cubi. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, compania are o cotă de 90% pe piaţa de înmagazinare subterană a gazelor naturale în România.

Compania a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziţionarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Listare pe bursă

Romgaz a realizat un profit net de 1,1 miliarde de Lei (339 milioane dolari SUA) la venituri de 3,8 miliarde de Lei (1,2 miliarde dolari SUA) în anul 2012 şi un profit net de 0,6 miliarde de Lei (177 milioane dolari SUA) la venituri de 1,9 de miliarde de Lei (575 milioane de dolari SUA) în prima jumătate a anului 2013.

Statul român va lista 15% din acţiunile Romgaz în perioada următoare, potrivit înţelegerilor convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană. Operaţiunea presupune atât vânzarea de acţiuni direct la bursa de la Bucureşti, cât şi „împachetarea“ acţiunilor în certificate de depozit cu activ suport acţiunile din ofertă (GDR), care vor fi listate la bursa de la Londra.

Statul deţine 85,1% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea are 14,9% din titluri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite