Românii vor putea achita, din toamnă, taxele şi impozitele la Fisc prin platforma online Ghiseul.ro. Se va putea plăti şi cu cardul la ghişeele ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii şi-ar putea plăti, din toamnă, taxele şi impozitele datorate Fiscului pe platforma online Ghiseul.ro, urmând ca ANAF să se înregistreze pe platformă şi să fie selectată banca prin care se vor realiza plăţile, a declarat luni Anca Dragu, ministrul Finanţelor. De asemenea, taxele vor putea fi plătite şi cu cardul la ghişeele Fiscului.

„Având în vedere numărul mare de solicitări pentru plata taxelor online, ANAF a demarat procedurile şi sperăm ca din toamnă acest lucru să fie posibil cel puţin la nivelul persoanelor fizice“, a afirmat Dragu la conferinţa de aniversare a cinci ani de activitate a platformei de plăţi online.

Ea a precizat că ministerul lucrează în paralel la două etape necesare aderării la sistemul de plată electronică, respectiv selectarea băncii prin care să se efectueze plăţile online şi înregistrarea efectivă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF) pe platformă.

„Am demarat ambele acţiuni în paralel şi, în acest moment, avem deja grupe de lucru din partea Trezoreriei şi a ANAF pentru caietul de sarcini şi pentru identificarea aspectelor tehnice la nivelul IT, pe care trebuie să le soluţionăm în perioada imediat următoare“, a punctat Dragu.

Ministrul spune că sunt aspecte tehnice şi juridice care trebuie avute în vedere, luând în considerare că datele privind taxele şi impozitele pe care le are de plătit un contribuabil au un caracter secret.

Astfel, ANAF va furniza în platformă informaţiile de plată la 24 de ore după deschiderea contului pe Ghiseul.ro, iar stingerea creanţelor se va efectua în maxim cinci zile de la efectuarea plăţii.

În prezent, taxele şi impozitele pot fi achitate în numerar la casieriile trezoreriilor, prin virament bancar (ordin de plată sau internet banking) şi prin mandat poştal.

Plata cu carduri emise în străinătate va fi şi ea posibilă

De asemenea, românii care lucrează în străinătate îşi vor putea plăti taxele şi impozitele cu carduri emise de bănci din alte state, a declarat Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.

„Vreau să anunţ astăzi în premieră că, în maxim o lună, taxele şi impozitele locale vor putea fi plătite de românii din afara graniţelor prin intermediul cardurilor. Până acum, acest lucru nu era posibil, decât cu un card emis în România“, a afirmat Bostan la o conferinţă organizată de Ghiseul.ro.

„Plata este în curs de implementare, a fost una dintre priorităţile noastre. Românii folosesc acum Western Union sau trimit banii la părinţi să plătească impozitul pe proprietate, de 100-200-500 de lei, care oricum este cea mai mică sumă dintre toate statele“, a mai spus Bostan.

Părinţii celor care lucrează în străinătate îşi rup picioarele când merg să achite taxele

Ministrul a adăugat că părinţii acestora merg apoi în luna februarie, prin autobuze, trafic să achite impozitele, iar dacă alunecă pe gheaţă şi cad au nevoie de servicii medicale, iar costurile din asigurările sociale de sănătate provocate sunt mai mari decât comisioanele necesare achitării prin bancă.

Şeful Fiscului: taxele vor putea fi plătite cu cu cardul la ghişeele ANAF

Fiscul a început să doteze ghişeele ANAF cu terminale de plată cu cardul, urmând ca în circa trei luni contribuabilii să-şi poată plăti taxele şi impozitele cu cardul, a anunţat luni şi Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

“În afară de Ghiseul.ro, pe termen scurt, noi mai implementăm şi nişte POS-uri la toate ghişeele ANAF din ţară, procedurile de achiziţii au început să fie în linie dreaptă şi o să vedeţi în una-două-trei luni cum încep să apară încet-încet şi veţi putea începe să plătiţi cu cardul şi la ghişeele ANAF“, a declarat Doroş la o conferinţă de aniversare a cinci ani de activitate a platformei Ghiseul.ro, prin care se efectuează online plăţi de taxe şi impozite.

Programul de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul la ghişeele ANAF, dar şi online, a fost anunţat încă din septembrie 2014 de fostul ministru al Finanţelor Ioana Petrescu, pentru care estima un orizont de implementare de circa un an.

Contribuabilii au plătit 76.000 de taxe şi impozite online cu cardul înărimele 4 luni, în valoare de peste 21 milioane lei

Contribuabilii au efectuat, în primele patru luni, circa 76.000 de plăţi cu cardul pentru taxe şi impozite pe platforma Ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane lei, în condiţiile în care numărul primăriilor care acceptă plata cu cardul online a crescut cu peste 30% faţă de sfârşitul anului trecut, la 250 de administraţii locale, acoperind peste 80% din populaţia bancarizată de la oraşe.

În perioada 2011-2016, Ghiseul.ro, Sistemul Naţional Electronic de Plată Online, a înregistrat peste 250.000 de plăţi, în valoare de peste 70 milioane de lei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite