Românii nu fac faţă nici măcar facturilor curente

0
0

Plata la timp a întreţinerii, a facturii la curent şi cheltuielile în general sunt o problemă majoră pentru gospodăriile din România, iar mulţi cetăţeni lucrează suplimentar pentru a face faţă, atrage atenţia Institutul Naţional de Statistică.

Circa o treime din gospodăriile din România nu şi-au plătit la timp cheltuielile cu întreţinerea locuinţei anul trecut, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) transmisă Agerpres. De asemenea, circa 14,5% din acestea au rămas în urmă şi cu plata facturii la energie electrică.

Şi factura la telefon a fost plătită cu întârziere de 6,2% din gospodăriile româneşti, iar unii (6,4%) au întârziat şi plata abonamentului radio-TV, taxă care între timp a fost eliminată.

3 din 10 întâmpină dificultăţi

Un procent de 69,6% din gospodării pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, ceea ce înseamnă însă că alte trei din 10 gospodării întâmpină cel puţin dificultăţi în acoperirea cheltuielilor din veniturile lunare.

Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodării, ridicându-se, în medie, la suma de 513 lei/lună.

Din această sumă, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, faţă de 39,5%, în 2015, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4%, comparativ cu 56,3%, în 2015.

Cât merge la stat ca taxe şi impozite

Tot în anul 2015, ponderea taxelor şi impozitelor era de 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodărie.

„Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2016, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 13,6% pentru cele de şomeri, 9,8% pentru gospodăriile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 3,7% în cazul gospodăriilor de agricultori”, se notează în document.

Ce fac ca să acopere cheltuielile

Munca suplimentară este principalul mod prin care românii aleg să îşi acopere cheltuielile. Potrivit INS, pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 10,6% din gospodării au apelat la muncă suplimentară, 11,2% la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la împrumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii.

Pe ce dau banii

Tendinţa consumeristă asupra căreia mulţi specialişti au atras atenţia recent se reflectă şi în datele publicate de INS. Potrivit acestora, principala destinaţie a cheltuielilor gospodăriilor este consumul. Acesta a deţinut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 71,7% din cheltuielile totale.

Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/lună/gospodărie, iar cheltuielile băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/lună (63,9% din cheltuielile totale).

Potrivit INS, cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei), a fost egală cu 198,1 lei/gospodărie şi a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.

Nu îşi permit haine noi, cărţi sau concedii

Institutul Naţional de Statistică mai arată că puţini dintre români şi-au permis anul trecut să îşi înnoiască garderoba, să cumpere cărţi sau ziare, să meargă la spectacole sau să plece de acasă o săptămână, în concedii.

Puţin peste 30% din gospodăriile din România şi-a permis anul trecut să cumpere haine noi, potrivit datelor INS. Chiar mai puţine, adică 18,1% au avut fonduri pentru a pleca o săptămână în concediu, în afara casei.

Şi mobila românilor rămâne învechită: doar 6,4% din gospodăriile româneşti au fost capabile să înlocuiască mobila uzată sau demodată. Însă puţin mai mulţi, respectiv 13,3%, şi-au luat produse electrocasnice.

Nici activităţile culturale nu sunt prea la îndemâna gospodăriilor româneşti. Doar 11,7% din acestea au mers anul trecut la spectacole de teatru sau cinema, iar numai 16,1% din gospodăriile din România şi-au putut permite cărţi, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat în 2016.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite