Românii cumpără mai puţin, dar cheltuiesc mai mult

0
0

Cheltuielile pentru bunuri de larg consum s-au majorat anul trecut, în lei, cu 5,4% faţă de 2010, dar creşterea a fost generată în principal de inflaţie, volumul scăzând cu circa 1%, potrivit companiei de cercetare a pieţei GfK România.

Segmentul produselor alimentare a crescut cu 12% în valoare, influenţat în special de creşterea preţurilor. Un trend ascendent au avut şi vânzările de produse de îngrijire personală şi de întreţinere a locuinţei, cu majorări de 7%, respectiv 6%.

Contrar tendinţei generale, cheltuielile pentru băuturi (sucuri, cafea, bere, apă) au fost mai mici cu 2% faţă de anul precedent.

"Chiar dacă gospodăriile achiziţionează aceste produse cu o frecvenţă mai mare (în special apa minerală), valoarea medie pe act de cumpărare este mai mică cu aproximativ 6%", se arată într-un comunicat al GfK.

Raluca Răschip, Consumer Goods Director GfK România, a declarat că dacă în 2010 consumatorii ocazionali renunţau să mai cumpere anumite produse, anul 2011 a adus puţină relaxare, care s-a reflectat în creşterea numărului de cumpărători pentru majoritatea categoriilor de bunuri de larg consum.

Mai puţine sucuri carbogazoase

Băuturile răcoritoare carbogazoase se numără printre categoriile cu cele mai mari scăderi în volum (-9%), urmate de ciocolata tablete (-8%) şi cafeaua măcinată (-6%). Iaurtul are în continuare o rată de creştere ridicată (4-6%), dar la creşteri de două cifre ajung doar articolele pentru îngrijirea locuinţei (produse universale pentru curăţenie +10%, produse pentru spălat geamuri +13%).

Mărcile private urmează un trend ascendent, acoperind 9% din piaţă în valoare în 2011, faţă de 7% în 2010. Astfel, 95% din gospodăriile din România au cumpărat cel puţin o dată o marcă privată anul trecut.

"Aceasta arată potenţialul mare de dezvoltare, cu atât mai mult cu cât ponderea acestora în totalul cheltuielilor de bunuri de larg consum este mai mică decât în Europa de Est (aproximativ 20%)", arată GfK.
Categoriile cu cea mai mare pondere a mărcilor private rămân uleiul pentru gătit şi produsele din hârtie - prosoape de bucătărie, serveţele, batiste.

Compania de cercetare a pieţei remarcă prezenţa mărcilor private în comerţul tradiţional - peste 60% din gospodăriile care şi-au făcut cumpărăturile în acest tip de format în 2011 au cumpărat cel puţin o dată şi un produs marcă privată.

Mai multe cumpărături online

La nivelul întregii ţări, comerţul modern câştigă teren în dauna celui tradiţional, fiind responsabil pentru 48% din cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (faţă de 45% în 2010). Cele mai dinamice tipuri de magazine au fost anul trecut hipermarketurile şi supermarketurile, care au înregistrat creşteri de 16%, respectiv 14% în valoare, în special datorită atragerii unui număr mai mare de cumpărători.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 de categorii de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 2.200 gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite