Românii beau la nuntă vinuri proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însurăţeii pun pe masă vin vrac, de până la patru ori mai ieftin decât ceea ce le oferă restaurantul în care se ţine petrecerea Preţurile piperate practicate de restaurante, dar şi

Însurăţeii pun pe masă vin vrac, de până la patru ori mai ieftin decât ceea ce le oferă restaurantul în care se ţine petrecerea

Preţurile piperate practicate de restaurante, dar şi lipsa culturii vinului conduc la o situaţie paradoxală: la o petrecere aranjată în cele mai mici detalii, vinul are o calitate joasă.

Şerban O. are 26 de ani şi se căsătoreşte într-o lună. Petrecerea se va desfăşura într-unul dintre cele mai selecte locuri din împrejurimile Bucureştiului, Palatul Mogoşoaia. A ales până acum meniul, a plătit lăutarii, a călătorit la Barcelona pentru costumul de ginerică şi rochia de nuntă a miresei lui, s-a decis asupra invitaţilor şi chiar a buchetelor de flori. Pentru alegerea vinului, merge pe "mâna" părinţilor lui.

Nu neapărat pentru că sunt specialişti în vinuri, ci doar pentru că s-au arătat dispuşi să se ocupe de detaliile "mai puţin importante ale nunţii".

Meniul restaurantului în care se va desfăşura petrecerea conţine şi componenta vin, însă există posibilitatea de a-l cumpăra din afară. Şi a ales această ultimă variantă. "Vinul Cavalerului, atât alb, cât şi roşu, vom avea la nuntă. Îl vom cumpăra de la cramă şi vom face o economie semnificativă. Este de trei ori mai ieftin faţă de preţul practicat de restaurant", explică Şerban.

Majoritar e vinul vărsat

Ca el fac patru din cinci cupluri care se vor căsători în această vară şi cu care am discutat. Varianta achiziţiei vinului din restaurant este prea scumpă, spun ei. Un singur cuplu va cumpăra vinul inclus în meniul pentru nuntă, întrucât petrecerea se va desfăşura la restaurantul Caru' cu Bere, iar managerii localului i-au sfătuit să ia un pachet complet.

"Calitatea vinului nu este importantă pentru români. Nunţile la noi se fac din "combinaţii", este un obicei ce nu are legătură doar cu vinul", spune Daniel Negrescu, brand manager la Murfatlar. Valentin Ştirbu, proprietarul unui site de specialitate, crede că însurăţeii sunt incorect sfătuiţi de cei mai în vârstă, în concepţia cărora vinul vrac este 100 % natural, aşa cum obişnuiau să-l bea din pivniţa părinţilor, şi nu o poşircă, aşa cum este într-adevăr.

7 lei vrac, 30 la restaurant

Deşi este cu până la 25% mai scump decât vinul vărsat, vinul îmbuteliat are un mare avantaj, calitatea este garantată de marcă şi de cel mai bun ambalaj pentru vin - sticla.

"Niciun producător serios nu vinde vin vărsat. E normal şi explicabil. La vinul vărsat nu ai condiţii optime de păstrare, acesta poate oxida şi deteriora calitatea, iar pe de altă parte nu poţi garanta originea", mai spune reprezentantul Murfatlar.

Cele mai bine vândute vinuri la nunţi din portofoliul liderului pe vinuri din România sunt din gamele Zestrea şi Premiat. Pe de altă parte, Rareş Marinescu, directorul general al Cramelor Recaş, consideră că vinul vrac funcţionează ca un mecanism de reglare a preţului în piaţă.

"Nu tot vinul pe care îl producem este suficient de bun pentru a fi îmbuteliat. Dar nici vinul la vrac nu este lipsit de calitate. Vinul pe care îl vindem noi vrac este vândut la sticlă de alţi producători", explică Marinescu.

Un litru de vin vândut la cramă costă circa 7 lei, vinul îmbuteliat costă cel puţin 8 lei, iar în restaurant poate ajunge chiar şi la 30 de lei.

Restaurante fără soluţii

Producătorii se plâng că pare că nici organizatorii petrecerilor nu sunt pregătiţi să ofere soluţii viabile, la preţuri bune, pentru a contracara acest tip de comportament. A venit în sprijinul nuntaşilor Valentin Stibu, creatorul site-ului vinuripentrununta.ro.

Proprietar al unei vinoteci în centrul Braşovului, Vali a renunţat la afacere pentru a dezvolta un portal ce consiliază clienţii şi vinde vinuri de calitate pentru nunţi.

"Lucrând de mai mulţi ani în domeniul vinurilor, am observat că toţi prietenii îmi cereau ajutorul atunci când aveau un eveniment, iar atunci mi-a venit ideea să lansez un site care să-i ajute pe oameni să aleagă un vin <> ", spune el.

Ce trebuie ştiut despre vin la o nuntă:

Se beau cel mai frecvent vinuri albe demiseci, foarte uşoare.

Comanda medie este de 10 baxuri (120 sticle). Se consumă circa 1,3 - 1,5 sticle de vin (sticle la 0,75 l) / persoană.

Dacă vinul este cumpărat din afara restaurantului, localul îl păstrează la rece şi se ocupă de servirea lui. Unele restaurante oferă nu doar un meniu interesant, ci şi soluţii viabile. Somelierii lor se ocupă de "asortarea" vinului cu mâncărurile şi de păstrarea şi servirea lui.

Este aproape obligatoriu să ai vin alb, vin roşu şi vin spumant. Pentru nunţile pretenţioase, pe listă se vor regăsi şi vinurile-desert, care vor însoţi preparatele dulci.

O sticlă de vin vândută în restaurant este cu circa 25% mai scumpă dacă este cumpărată din cramă sau de la magazinul producătorului şi cu până la de patru ori mai scumpă în comparaţie cu vinul vărsat.

În mod normal, la nunţi se bea mai mult vin alb decât vin roşu (proporţia este de 60% - 40%). Însă cu cât vremea este mai rece, procentele pot deveni 50% - 50%. Dacă afară este foarte cald, proporţia vinurilor albe poate ajunge până la 75%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite