Românii au avut trai cu 2% mai bun, în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 ianuarie, vin scumpiri în lanţ!

Nivelul de trai al românilor, măsurat prin consumul individual efectiv (AIC), a crescut cu numai 2% anul trecut, România menţinându-se printre ţările cu cel mai scăzut nivel de bunăstare din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat.

România a ajuns în 2018 la 70% din nivelul de trai mediu al UE, după consumul individual efectiv, în creştere faţă de 2017, când era 68%, şi faţă de 2016, când era 63%.

Cu toate acestea, nivelul de bunăstare din România este la aproape de coada clasamentului UE, la egalitate cu Letonia. Niveluri de trai mai mici mai sunt doar în Bulgaria (56%), Croaţia (63%) şi Ungaria (64%).

Ţara noastră se regăseşte pe ultimele locuri în UE şi în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) per capita raportat la puterea standard de cumpărare. Mai precis, România a înregistrat un PIB per capita de 64% din media UE în 2018, dar în creştere faţă de anul trecut, când se situa la 63%.

Acesta este un nivel apropiat de cel al Croaţiei, ce se situează la 63% din media UE, în timp ce Bulgaria se află şi la acest capitol pe ultima poziţie, cu un PIB per capita de 50% din media UE.

Spre comparaţie, primele locuri sunt ocupate de Luxemburg (254% din media UE), Irlanda (187% din media UE) şi Olanda (129% din media UE). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite