România se poate întoarce în recesiune. Liberalizarea gazelor va duce la pierderea a 525.000 de locuri de muncă, cu un impact de 6,3 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalizarea preţurilor la producţia internă de gaze naturale va duce la scăderea cu 50% a industriei, ceea ce înseamnă pierderea a 525.000 de locuri de muncă, creşterea cu 4% a şomajului şi dispariţia a 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit unui studiu Deloitte, prezentat de către Valeriu Binig, director pe probleme de energie în cadrul firmei de consultanţă.

Potrivit studiului, liberalizarea totală a preţurilor de producţie internă la nivelul importurilor de la intermediarii Gazprom înseamnă o creştere cu 143% a tarifului, ceea ce înseamnă o creştere de preţ de 72% la preţul final pentru industrie în doar doi ani.

Astfel, România se poate întoarce în recesiune.

Un alt scenariu, de reducere a activităţii industriale cu 25% ar duce la dispariţia a 220.000 de locuri de muncă şi pierderea a 3,5 miliarde de euro în PIB. În acest moment, industria reprezintă 32% din economie, potrivit statisticilor Eurostat, în vreme ce media statelor vestice pendulează între 16% şi 18%. Şase grupe industriale vor fi afectate în principal, marile probleme urmând a afecta industria alimentară, metalurgia, industria chimică, industria sticlei şi cea a cauciucului şi maselor plastice.

Studiul mai arată că România are la dispoziţie o singură sursă de import (Rusia), în vreme ce Germania are patru surse, Franţa are 13 surse, Italia are 12 surse, iar Marea Britanie are 10. Spania, la rândul sau, importă gaze naturale atât din Africa, cât şi din alte părţi ale lumii, prin intermediul terminalelor prin care se importă gaze naturale lichefiate.

De asemenea, raportul arată că preţul de import al gazelor naturale pentru România este mai mare decât cel la care importă statele occidentale.

Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal România, a spus şi el că acum "competitorii din industria oţelului din Estul Europei beneficiază de un preţ mai mic cu 40% la gaze, ceea ce le da din start competitivitate în plus". El a mai afirmat că România respectă o serie de politici europene, precum cele privind reducerile de emisii, energie regenerabile şi gaze naturale, pe care nicio altă ţară occidentală nu le respectă, cu riscul amenzilor de la Comisia Europeană.

La rândul sau, Spyridon Vamvakas - directorul general al producătorului de sticlă Stirom, a afirmat că nu înţelege care mai este nevoia de a extrage gaze neconvenţionale în România, dacă preţul la care gazul va fi preluat va fi cel de import.

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, susţine că acum funcţionează doar cu două combinate de îngrăşăminte chimice, un număr de cinci fiind închise.

Deloitte recomandă o aliniere a preţurilor la producător în 8-14 ani. În această perioadă, România ar trebui să-şi dezvolte infrastructura astfel încât să poată importa gaze şi din alte state, ar dezvolta producţia din Marea Neagră şi ar trebui stabilit un mecanism prin care să se plafoneze preţul consumatorilor industriali. Preţul ar trebui stabilit în baza costurilor reale de producţie şi să nu aibă caracter discriminatoriu, potrivit Deloitte. 

Reprezentanţii patronatului CONPIROM, care au comandat studiul, afirmă că doresc stoparea scumpirilor la gaze de la 1 aprilie şi renegocierea calendarului de liberalizare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).

În acest moment, România are doi producători interni, respectiv Petrom şi Romgaz, şi importă în proporţie de 15% din consum de la Wintershall şi Imex Oil, intermediarii agreaţi de Gazprom. Anul trecut, consumul de gaze a scăzut cu 8%, din cauza preţurilor mari.

Eric Stab, şeful GdF SUEZ România, afirma recent că România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului.

Mai puteţi citi:

ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din Uniunea Europeană după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Scrisoarea către FMI: Calendarul de liberalizare a gazelor pentru industrie a fost extins până în 2015

Liberalizarea preţurilor pentru gazele naturale utilizate în industrie se va face până la sfârşitul anului 2015, după ce anterior termenul era stabilit pentru finele anului viitor, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie agreate de către Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Companiile de utilităţi nu vor amânarea liberalizării la gaze, deşi recunosc că anumite industrii sunt afectate

Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Niţă negociază cu Uniunea Europeană acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze

Autorităţile doresc acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze naturale şi poartă negocieri cu Comisia Europeană pe această temă, a anunţat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite