Proteste în siderurgie. Cum se vede industria Hunedoarei, din interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siderurgiştii hunedoreni se vor alătura angajaţilor din industrie afiliaţi Sindicatului Cartel Alfa, în acţiunile de protest organizate în următoarele două zile. Preşedintele Sindicatului „Siderurgistrul”, Petru Vaidoş, a vorbit marţi despre nemulţumirile sindicaliştilor şi ale patronatelor din industrie.

Petru Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistrul” din Hunedoara, a anunţat că o delegaţie care îi va reprezenta pe angajaţii combinatului siderurgic din Hunedoara va participa la acţiunilie de protest ale sindicatelor afiliate Cartel Alfa. Miercuri, lucrătorii din industria siderurgică şi din metalurgie vor picheta sediul Curţii Constituţionale a României, iar joi, acţiunile sindicale se vor muta în Piaţa Victoriei. 

„Sindicatele din industria metalurgiei feroase şi neferoase sunt în pragul unor acţiuni de stradă. Lupta noastră, care de această dată este în consonanţă cu organizaţiile patronale, este generată în special de creşterea preţurilor şi aş sublinia faptul că în România preţul energiei electrice este de 80 de dolari Megawattul, cam cu 60 la sută mai mare decât în Uniunea Europeană. Aceasta face ca produsele noastre să devină necompetitive şi pericolul iminent este de închideri operaţionale şi chiar de falimentare”, a declarat Petru Vaidoş, preşedinte Sindicatul „Siderurgistrul” Hunedoara.

Preţuri la limita suportabilităţii

Marile companii industriale au denunţat cele două taxe (de cogenerare şi pentru energia regenerabilă – certificate verzi), plătite de consumatori şi folosite de statul român pentru a sprijini producătorii de energie regenerabilă (solară, eoliană, hidro).

„Subvenţiile pentru tichetele verzi pot fi reduse până la 85 la sută, conform reglementărilor UE, dar la noi aceste reglementări au rămas blocate la Curtea Constituţională”, a spus Vaidoş. Liberalizarea preţului gazelor naturale a făcut ca marii consumatori să ajungă într-o situaţie economică sumbră.
FOTO: Laminorul din combinatul hunedorean a reprezentat o investiţie de peste 40 de milioane de euro, finalizată în 2012.

Noul laminor a fost inaugurat în urmă cu aproximativ două luni

„O altă problemă deosebită este problema preţului gazelor naturale. Printr-o lege dată de Guvernul României în 2012, preţul se liberalizează, iar în primul trimestru al anului trecut creşterea lui a fost de peste 20 la sută, urmând ca în continuare creşterea preţului să fie în medie de 12 la sută pe trimestru, astfel încât la 1 aprilie 2014 preţul să crească cu 160 la sută raportat la ianuarie 2013. Din declaraţiile patronatelor, rezultă că aceste preţuri sunt de nesuportat, în condiţiile în care noi vindem produsele pe o piaţă globalizată, unde preţurile nu sunt stabilite de producător, a adăugat Petru Vaidoş.

Cum se vede industria hunedoreană din interior

Combinatul siderurgic din Hunedoara mai are în prezent circa 700 de angajaţi. Numărul lor depăşea 20.000 la începutul anilor 1990, iar numărul membrilor de sindicat din siderurgie se apropia de aceeaşi cifră la acea vreme. Lucrurile s-au schimbat dramatic în ultimii ani. Aproape 140 de hectare ocupate în trecut de secţii ale combinatului siderurgic din Hunedoara au devenit teren viran, iar ecologizarea terenurilor nu a fost posibilă până în prezent. Alte clădiri ale combinatului, aflate în stare bună, au rămas părăsite, deşi sunt puse de mai mulţi ani în vânzare. O dată cu distrugerea vechilor uzine, lucru previzibil în contextul crizei din siderurgia europeană, spune Vaidoş, sărăcia s-a înrădăcinat în Hunedoara. În două decenii, numărul populaţiei municipiului aproape s-a înjumătăţit.

Oferta de pe piaţa muncii a scăzut, iar în siderurgie, cu atât mai mult. În combinat nu se fac angajări, s-a redus numărul de schimburi de la trei la două, dar spre liniştea celor care lucrează aici, salariile şi primele angajaţilor sunt acordate în zilele stabilite conform contractelor de muncă. „Starea de spirit a celor care mai activează în combinat nu diferă însă prea mult de cea a muncitorilor din alte companii mari din industria metalurgică. Nu este una optimistă, dar totuşi în ultimii ani în combinat au avut loc investiţii importante în retehnologizare, cum a fost cazul noului laminor”, spune Vaidoş.


Vă recomandăm şi:

FOTO Cum arată cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului întârzie    Proiectul de reabilitare a celor 20 de de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, nu a demarat până, deşi au trecut mai bine de trei ani de la data în care a fost iniţiat. În prezent, zona care urmează să intre în ecologizare este considerată una dintre cele mai poluate ale Hunedoarei.

Drama unui fost oţelar ajuns la pensie: sapă după fier vechi în ruinele combinatului pentru a-şi plăti ratele     În fiecare zi, în peisajul postapocaliptic al vechii platforme siderurgice a Hunedoarei se avântă zeci de căutători de fier vechi. Unii dintre ei trăiesc adevărate drame: au lucrat până în anii trecuţi în combinat şi, o dată ieşiţi la pensie, în încercarea de a-şi asigura existenţa au fost nevoiţi să se întoarcă în locurile unde au muncit, de această dată doar pentru a săpa după fier.

FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi      A trecut un deceniu de la începerea primelor acţiuni de distrugere a clădirilor care au făcut parte din vechea platformă industrială a Hunedoarei. Construcţiile ridicate în trecut pe mai bine de 100 de hectare au fost demolate, iar peisajul industrial a devenit unul post-apocaliptic. Totuşi, ruinele continuă să asigure supravieţuirea a sute de oameni care le scormonesc în căutare de fier vechi.

FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei     PROCES Prima mare lovitură a „superpoliţistului“ Traian Berbeceanu, acuzat acum de implicare în acţiuni de crimă organizată, a fost o anchetă coordonată de procurorul Laura Codruţa Kövesi. Dosarul mafiei care a devalizat Combinatul Siderurgic din Hunedoara în anii 2000 zace, însă, în sertarele justiţiei.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara      În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite