România, în drumul spre statutul de piaţă emergentă. Ce măsuri ia Autoritatea de Supraveghere Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ASF Leonardo Badea
Preşedintele ASF Leonardo Badea

România vrea să obţină statutul de piaţă emergentă, motiv pentru care Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a luat decizia să reducă comisioanele de tranzacţionare la bursă, măsură care ar trebui să impulsioneze tranzacţiile pe piaţa de capital.

Consiliul ASF a aprobat luni reducerea tarifelor tranzacţiilor cu instrumente financiare încheiate în cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acestea urmând să intre în vigoare după înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale (CCP), care să ofere servicii de compensare pentru toate pieţele şi instrumentele financiare din România.

„Consiliul ASF a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi transmiterea unei scrisori către Bursa de Valori Bucureşti prin care ASF îşi exprimă intenţia reducerii, ulterior înfiinţării unei Contrapărţi Centrale (CCP) locale, a cotei percepute din valoare tranzacţiilor cu instrumente financiare încheiate în cadrul BVB şi care vor fi compensate printr-o CCP locală, la cel puţin 0,03% (scădere cu 50% faţă de valoarea actuală) şi cel mult 0,02% (scădere cu 66,67%)”, precizează ASF într-un comunicat.

În acest context, preşedintele ASF, Leonardo Badea, a declarat că hotărârea adoptată de ASF va contribui la impulsionarea tranzacţiilor pe piaţa de capital şi va consolida premisele obţinerii statului de piaţă emergentă.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) continuă politica de diminuare a taxelor şi a comisioanelor percepute entităţilor supravegheate. Decizia de astăzi reprezintă un demers firesc în vederea îndeplinirii unuia dintre obiectivele fundamentale ale Autorităţii ţi anume dezvoltarea pieţelor financiare non-bancare. Cu siguranţă, hotărârea adoptată de ASF va contribui la impulsionarea tranzacţiilor pe piaţa de capital şi va consolida premisele obţinerii statului de piaţă emergentă”, a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea.

Contrapartea Centrală se interpune între vânzător şi cumpărător, devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. De asemenea, o Contraparte Centrală ar conduce la apariţia unor produse noi pe Bursa de Valori Bucureşti, cum ar fi de exemplu derivate sau vânzare în lipsă. Toate aceste elemente ar conduce implicit către o creştere a interesului investitorilor atât români cât şi străini pentru Bursa de Valori Bucureşti. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite