România face primul pas spre reluarea producţiei interne de uraniu. Peste 300 de hectare de teren concesionat către Nuclearelectrica în Feldioara

0
Publicat:

Mai multe terenuri din Feldioara, Braşov, în suprafaţă de peste 3.000.000 de metri pătraţi, au fost concesionate de către guvern Societăţii Nuclearelectrica, în vederea reluării producţiei interne de uraniu.

Nuclearelectrica va relua producţia de uraniu. Foto arhivă
Nuclearelectrica va relua producţia de uraniu. Foto arhivă

După ce în luna noiembrie a fost aprobată Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035, miercuri România a făcut primul pas concret către reluarea producţiei de uraniu, după ce guvernul a aprobat concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în acest scop, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea adoptată vizează concesionarea prin atribuire directă către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor bunuri imobile proprietate publică a statului, terenuri în suprafaţă de 3.452.270 mp, aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei.

„Strategia energetică a României pentru 2025 - 2035, recent aprobată de Guvern, prevede reînceperea producţiei interne de uraniu şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România necesar reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU”, precizse transmite în comunicat.

În acest sens, s-a stabilit ca suprafaţa de teren de 3.452.270 mp situată în comuna Feldioara, judeţul Braşov, aflată în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei, să fie concesionată prin procedura de atribuire directă către SNN.

Potrivit aceleiaşi surse, „terenurile concesionate vor fi utilizate pentru construcţia şi operaţionalizarea uzinei de procesare mineralurgică a minereului de uraniu sub forma de concentrate tehnice de uraniu, în cadrul Societăţii Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu S.R.L., filiala SNN, ca parte a unei Strategii de dezvoltare a SNN aprobate prin Decizia nr. 42 din 24.02.2023 a Consiliului de administraţie al SNN”.

Totodată, actul normativ mai prevede că redevenţa ce va fi încasată din concesionarea acestor terenuri va constitui venit la bugetul de stat, iar concesionarul va plăti taxele aferente imobilelor concesionate, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite