România a avut anul trecut cea mai mare creştere a activităţii de construcţii de după 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, lucrările inginereşti au crescut în 2015 cu 18,2%, comparativ cu anul precedent
În România, lucrările inginereşti au crescut în 2015 cu 18,2%, comparativ cu anul precedent

Avansul lucrărilor de construcţii a fost de 10,6% în 2015, comparativ cu 2014, România ocupând locul al treilea în UE, după Slovacia (18,6%) şi Suedia (14%)

Sunt diferenţe notabile între construcţia de clădiri (rezidenţiale şi nerezidenţiale), care contează pentru aproximativ 78% din totalul construcţiilor din UE şi dezvoltarea de lucrări inginereşti (infrastructură de transport) care reprezintă 22% din total.

Pentru acestea din urmă efectele crizei ecoomice şi financiare sunt mai puţin evidente decât cele pentru clădiri, arată datele Eurostat, biroul de statistiscă al UE.

După 2008, anul declanşării criezei financiare, toate ţările s-au confruntat cu scăderi ale activităţii de construcţii, cu un maxim de 54,4% atins în Lituania în 2009 şi până la aproximativ zero, în Germania şi Austria.

În România, reluarea activităţii de creditare a fost principalul factor care a contribuit la relansarea sectorului imobiliar în 2015. Este vorba despre creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari, care anul trecut s-au apropiat de 600 de milioane de euro.

Pe de altă parte, refacerea încrederii investitorilor în sectorul imobiliar cuplată cu relaxarea politici monetare a BNR, care a lăsat un volum foate mare de lichidităţi la dipoziţia băncilor comerciale, a susţinut sectorul imobiliar.

Investitorii au încheiat un număr semnificativ de tranzacţii imobiliare, care au dinamizat piaţa, mai ales pe segmentul spaţiilor de birouri şi a celor comerciale.

Cu toate aceste evoluţii favorabile, statistica consemnează o scădere de 1,2% pentru construcţiile atât rezidenţiale cât şi cele nerezidenţiale. Aceasta vine totuşi după o creştere spectaculoasă de 21,5% în 2014, ceea ce înseamnă păstrarea unui ritm ridicat al construcţiilor.

O creştere importantă a activităţii din România s-a consemnat anul trecut la lucrările inginereşti (infrastructură rutieră şi feroviară) care au avut un avans de 18,2%, conform datelor Eurostat.

Sfîrşitul lui 2015 a consemnat un ritm alert al constrcuţiilor, România înregistrând cel mai mare avans al construcţiilor din UE, în noiembrie-decembrie 2015, valoarea lucrărilor crescând cu 5,8%.

Bilanţuri pozitive în decembrie 2015 faţă de noiembrie 2015 au înregistrat şi Slovacia şi Suedia cu creşteri de 4,3%, respectiv 2,6%.

constructii ue 2015 infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite