Rezervele valutare ale Chinei, deja cele mai mari din lume, au crescut și mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerve valutare ale Chinei, deja cele mai mari din lume, au crescut și mai mult în luna iulie, înregistrând valori peste așteptări, potrivit datelor consultate de Reuters.

Xi Jinping, președintele Chineo
Xi Jinping, președintele Chinei. Foto Profimedia

Rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 11,3 miliarde de dolari luna trecută, până la 3.204 miliarde de dolari, peste suma de 3.200 de miliarde de dolari cât estimau analiştii intervievaţi de Reuters.

Yuan-ul chinez s-a apreciat cu 1,5% în raport cu dolarul american în luna iulie, lună în care moneda americană s-a depreciat cu 1% în raport cu un coş de valute importante.

De asemenea, la finele lunii iulie, China avea rezerve de aur de 68,69 milioane de uncii, în creştere faţă de 67,95 milioane de uncii la finele lunii iunie. Valoarea rezervelor de aur ale Chinei a urcat până la 135,36 miliarde de dolari la finele lunii iulie, în creştere faţă de 129,93 miliarde de dolari la finele lunii iunie.

Previziuni sumbre pentru creșterea PIB-ului Chinei

În ultimele luni, Bank of America, Economist Intelligence Unit și Goldman Sachs, de exemplu, și-au ajustat fiecare în jos previziunile pentru creșterea PIB-ului chinez în 2023, reducând cel puțin 0,4 puncte procentuale. Dar, pentru că persistența duratei economice a COVID încă nu s-a absorbit și pentru că multe previziuni presupun, în mod eronat, că programele de stimulare ale Beijingului vor fi eficiente, observatorii chinezi încă supraestimează perspectivele de creștere în anul următor și nu numai. Prognozele privind creșterea anuală a PIB-ului în 2024 de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (5,1 la sută) și Fondul Monetar Internațional (o mai modestă 4,5 la sută) ar putea fi reduse cu 0,5 la sută sau mai mult. Nevoia de a corecta în jos va crește doar în timp.

Sectorul privat al Chinei va economisi mai mult, va investi mai puțin și va asuma mai puține riscuri decât a făcut-o înainte de COVID-ul pe termen lung economic, cu atât mai puțin înainte de al doilea mandat al lui Xi. Consumul de bunuri de folosință îndelungată și investițiile din sectorul privat vor fi mai puțin receptive la politicile de stimulare. Consecințele probabile vor fi o economie mai volatilă (deoarece politica macroeconomică va fi mai puțin eficientă în a induce gospodăriile și întreprinderile mai mici să compenseze recesiunile) și mai multă datorie publică (pentru că va fi nevoie de mai mult stimulent fiscal pentru a obține impactul dorit). Acestea, la rândul lor, vor conduce la scăderea creșterii economice medii în timp prin reducerea creșterii productivității, pe lângă reducerea investițiilor private pe termen scurt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite