Revoluţia antibirocraţie. Lista hârtiilor tăiate de Guvernul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românilor le vor fi solicitate mai puţine documente de către instituţiile publice FOTO

Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care simplifică procedurile birocratice pe care cetăţenii trebuie să le parcurgă în relaţia cu instituţiile administraţiei publice: fără copii după documente, comunicare electronică şi eliminarea unor taxe extrajudiciare sau comasarea lor.

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi Ordonanţa de Urgenţă care prevede măsuri menite să ducă la debirocratizarea instituţiilor, printre acestea numărându-se reducerea situaţiilor în care se cer copii legalizate la notar după documente, obligaţia să se primească copii şi în format electronic, plata online a amenzilor şi taxelor de timbru, dar şi scutirea cetăţeanului de a obţine cazierul judiciar.

În urma adoptării actului normativ care vizează debirocratizarea, prin programul „Comisia de tăiat hârtii“,  instituţiile publice vor fi obligate să reducă situaţiile în care se solicită depunerea anumitor documente. „Am reuşit să punem astăzi pe masa Guvernului un pachet de măsuri care sperăm noi să simplifice viaţa cetăţenilor, a contribuabililor“, a declarat premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern. 

„Adevărul“ vă prezintă principalele măsuri adoptate pentru reducerea birocraţiei în relaţia cetăţean-administraţia publică:

** Eliminarea copiei după buletin. Se elimină copia după actul de identitate acolo unde există capacitatea scanării sau primirii şi procesării în format electronic. „Copiile după buletin, care se solicită la foarte multe dosare, vor putea fi trimise şi prin e-mail. Instituţiile publice au obligaţia ca în 30 de zile să transmită adresa de e-mail la care poate fi trimis buletinul“, a mai spus premierul. În prezent, se cer copii după buletin pentru orice serviciu public solicitat. 

** O singură taxă pentru buletin. În prezent, se plătesc două taxe pentru eliberarea cărţii de identitate, iar pentru cea de cinci lei este necesar un drum în plus. Astfel, taxa de cinci lei se elimină.  

** Fără copii legalizate. În foarte multe situaţii, se solicită copii legalizate de către instituţiile publice, deşi se cere şi originalul. Guvernul a stabilit ca autorităţile şi instituţiile din administraţia publică centrală să certifice cu originalul la ghişeu sau să accepte declaraţii pe propria răspundere în cât mai multe cazuri.

** Preluarea datelor personale între instituţii. În prezent, sistemele informatice nu sunt interoperabile, astfel că datele nu se pot prelua între instituţii pentru a-l scuti pe român de depunerea anumitor documente. Guvernul introduce posibilitatea de preluare a datelor personale cu acordul beneficiarului direct de la instituţia care le deţine. De asemenea, se va publica o listă cu informaţiile care pot fi astfel preluate. 

** Acceptarea documentelor semnate electronic. Se vor admite documente în format electronic cu semnătura electronică extinsă, în furnizarea serviciilor publice. 

** Mijloace de comunicare electronică. De asemenea, autorităţiile şi institu¬ţiile din administraţia publică centrală trebuie, etapizat, să semneze, înregistreze şi să îşi comunice documentele electronic, dar şi să comunice mai mult cu cetăţeanul prin poşta electronică. De asemenea, se vor oferi alternative de plată – online sau card. Măsurile se vor implementa etapizat până în 2018. 

** Cazier fiscal accesibil direct. În prezent, cazierul fiscal poate fi solicitat electronic de către Registrul Comerţului pentru persoanele juridice cu scop patrimonial, însă persoanele juridice fără scop patrimonial trebuie să se plimbe după el. Guvernul stabileşte că Registrul Comerţului şi instanţele judecătoreşti vor cere cazierele fiscale de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în format electronic, astfel că românii nu vor mai fi puşi pe drumuri. 

** Cazier juridic online. Instituţiile publice nu vor mai cere cetăţeanului cazierul judiciar, ci direct de la unităţile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, prin poşta electronică. 

** Taxe extrajudiciare plătite online. Guvernul introduce posibilitatea ca taxele de timbru să fie plătite online şi comasează plata taxelor de timbru cu costul serviciului public car este supus taxei, întrucât nu în toate cazurile se face în acelaşi loc. Şi pentru obţinerea paşaportului se percep două taxe, care se plătesc în locuri diferite. Acestea vor fi comasate, urmând să poată fi plătite şi online. 

** Se elimină taxele extrajudiciare mici. Taxele extrajudiciare de doi lei se limină – taxa pentru cazier, pentru permisul de pescuit, pentru înregistrarea actelor de stare civilă, pentru eliberarea de certificate şi adeverinţe constatatoare. 

** Confirmarea plăţii amenzii, online. Se introduce, de asemenea, posibilitatea de a transmite prin e-mail dovada plăţii amenzii şi se elimină obligaţia de a transmite dovada în cazul în care plata s-a efectuat prin mijloace electronice altele decât prin Ghişeul.ro. „În relaţia cu Fiscul, va exista posibilitatea plăţii cu cardul, la ghişeele ANAF şi ale Trezoreriei“, a mai spus premierul.  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite