Revolut: Cinci sfaturi pentru a face cumpărături online în siguranţă şi a evita fraudele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul lunii septembrie a intrat în vigoare directiva PSD2 (Payments Services Directive), care, printre altele, prevede securizarea tranzacţiilor online prin autentificarea în doi paşi. Acest lucru are ca scop protejarea celor care efectuează tranzacţii online de posibile fraude.

Din păcate însă, niciun sistem de securitate nu este 100% infailibil, iar escrocii cibernetici caută în permanenţă modalităţi tot mai sofisticate pentru a-i frauda pe cei care efectuează tranzacţii online. Revolut, fintech-ul londonez cu peste 7 milioane de utilizatori în Europa, vine cu 5 sfaturi utile, care sunt de un real ajutor în ceea ce priveşte siguranţa în mediul online şi evitarea fraudelor.

1. Conturi şi parole: fii ca agentul 007

Nu îţi dezvălui niciodată nimănui parola de la Internet banking şi nici numărul unic de identificare (PIN). Nici măcar banca al cărei client eşti nu îţi va cere vreodată să dezvălui aceste informaţii. În plus, asigură-te în permanenţă că utilizezi canale online oficiale - website, aplicaţie etc. - pentru a-ţi accesa contul şi a împărtăşi anumite informaţii cu terţe persoane. Nu ezita să contactezi banca sau furnizorul de servicii financiare pentru a solicita mai multe informaţii sau clarificări, în cazul în care ai neclarităţi.

2. Control: mai mult, mai bine

Îmbunătăţeşte gradul de control asupra finanţelor personale solicitând băncii să îţi ofere detalii privind tranzacţiile financiare prin două canale de informare - de exemplu, prin alerte trimise prin SMS şi email. De asemenea, pentru contul de online banking, foloseşte o adresă de email diferită de cea pe care o utilizezi pentru conturile de social media.

3. Informaţii împărtăşite: mai bine nu

Păstrează informaţiile personale pentru tine. Nu împărtăşi niciodată pe Facebook sau pe alte reţele sociale informaţii precum numărul de telefon, data naşterii sau lucruri cum ar fi marca primei maşini deţinute sau numele primului animal de companie. Dacă au acces la aceste date, escrocii cibernetici pot extrem de uşor să pretindă că eşti tu şi să utilizeze metode de fraudare cum ar fi schimbul de cartele SIM. Ei reuşesc astfel să acceseze datele din telefonul tău şi să fure parole şi alte informaţii sensibile.

4. Actualizează-ţi mereu conturile şi fii vigilent

Actualizează-ţi în permanenţă aplicaţiile din telefon şi fiecare dispozitiv la ultima versiune disponibilă. Astfel te asiguri că eviţi o serie de disfuncţionalităţi şi beneficiezi de cel mai înalt nivel de siguranţă. Fii în acelaşi timp foarte atent şi vigilent cu dispozitivele tale mobile: în cazul în care constaţi că nu mai primeşti apeluri şi mesaje, iar tu nu ştii din ce motiv se întâmplă acest lucru, verifică imediat cu operatorul tău de date care sunt cauzele pentru a te asigura că nu eşti victima unei schimbări de SIM.

5. Cardurile virtuale de unică folosinţă sunt ultima modă

Îmbunătăţeşte gradul de siguranţă folosind carduri virtuale de unică folosinţă, în special atunci când accesezi website-uri mai puţin cunoscute şi în care nu ai mare încredere. Un astfel de card poate fi folosit o singură dată pentru o singură tranzacţie online, urmând ca apoi să fie distrus, iar datele sale să fie regenerate. În acest mod este imposibil ca acelaşi card să fie folosit de mai multe ori şi, prin urmare, răufăcătorii nu îţi pot fura nici datele, nici banii. Revolut oferă un număr nelimitat de carduri de unică folosinţă pentru abonamentele Premium şi Metal.

Revolut trimite notificări în timp real pentru orice plată efectuată, ceea ce le permite utilizatorilor să monitorizeze cheltuielile şi tranzacţiile şi să raporteze urgent orice neregulă constatată. În plus, fintech-ul tocmai a introdus serviciul de 3D Secure pentru toţi utilizatorii săi. Cu 3DS, atunci când cineva efectuează o plată online, va primi o notificare de la Revolut prin care i se va solicita să se autentifice în cont şi să confirme plata respectivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite