Ce este Revolut şi cum funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
revolut

Revolut, care s-a lansat în urmă cu patru ani şi are acum trei milioane de clienţi, dintre care 150.000 numai în România, oferă conturi, carduri şi servicii bancare fără tarife pentru tranzacţiile internaţionale.

Revolut este un fintech, adică un start-up (companie la început de drum) care acţionează în domeniul financiar şi vine cu soluţii care nu sunt oferite de bănci sau de alte servicii financiare.

Pe scurt, Revolut este o alternativă bancară digitală. Asta înseamnă că practic Revolut oferă aproape tot ce oferă o bancă („aproape”, pentru că încă nu oferă credite în România) şi toate acestea dintr-o aplicaţie direct din telefon. Diferenţa principală constă în cuvântul „tehnologie”, pentru că Revolut este o companie al cărei focus este pe zona de tehnologie.

Ce oferă Revolut

Revolut le permite utilizatorilor să deschidă un cont curent în aplicaţie în câteva minute, să efectueze transferuri domestice şi internaţionale gratuite, să deţină şi să schimbe 25 de monede în aplicaţie folosind cursul de schimb real (interbancar), şi să cheltuie bani în întreaga lume, în 130 de monede, fără taxe şi comisioane ascunse, folosind un card contactless VISA sau MasterCard.

Există trei alternative de cont: contul standard, care nu costă nimic, contul premium, cu mai multe servicii, şi contul metal, cu servicii extinse.

revolut

Utilizatorii pot alege să folosească numai un card virtual şi să facă plăţi doar online. Compania oferă, de asemenea, şi un card fizic. Acesta se comandă direct din aplicaţie, costă 27 de lei. Timpul de livrare diferă în funcţie de tipul de card ales, dar în mod normal cardul ajunge la destinatar între 3 şi 7 zile. Cardul este contactless, funcţionează şi cu chip şi cu strip. Pentru un cont Revolut poţi avea până la trei carduri fizice active şi cinci carduri virtuale active. Fiecare card extra pe lângă acestea va costa în plus.

Este esenţial pentru utilizatori să deţină un alt cont bancar, deoarece numai aşa îşi pot alimenta contul Revolut.

Ca să alimentezi contul Revolut, ai la dispoziţie mai multe opţiuni: transfer bancar, „topping up” sau prin Apple Pay sau Google Pay. Revolut nu acceptă alimentarea prin cash sau cec.

Revolut recomandă să îţi alimentezi contul cu aceeaşi monedă pe care o deţii în contul bancar. De exemplu, dacă ai cont Revolut de lei, este de recomandat să alimentezi tot de pe contul bancar de lei. Dacă monedele sunt diferite, banca va converti ea însăşi suma şi va aplica un comision.

Dacă faci „top up” de pe un card emis în ţara ta, tranzacţia este complet gratuită. În schimb, dacă alimentezi de pe un card care nu a fost emis domestic, de pe un card de credit sau de pe card comercial, Revolut ar putea să aplice o taxă.

Cu contul standard, gratuit, clienţii pot retrage bani de la bancomat cu comision zero în limita a 800 de lei pe lună, iar după depăşirea acestei sume se aplică un comision de 2%.

Principalul avantaj al Revolut este că utilizatorii pot face schimb valutar cu până la 25 de monede: USD, GBP, EUR, PLN, CHF, DKK, NOK, SEK, RON, SGD, HKD, AUD, NZD, TRY, ILS, AED, CAD, HUF, JPY, MAD, CZK, QAR, THB, ZAR.

Schimbul valutar va fi făcut la rata de schimb interbancară, o rată dinamică la care băncile schimbă valute între ele. Aceasta este o rată în timp real, care se schimbă constant în aplicaţie.

Utilizatorii trebuie să ştie că schimburile valutare realizate în timpul săptămânii sunt realizate direct la rata de schimb interbancară, în timp ce pentru schimburile valutare realizate în weekend Revolut adaugă o marjă de până la 1%, pentru a se proteja de fluctuaţii, împreună cu un comision de 0,5%, pentru tranzacţiile de peste 20.000 lei pe lună.

Schimburile valutare sunt gratuite până în limita de 20.000 de lei pe lună, după care compania aplică o taxă de 0,5%.

Contul Revolut are un IBAN generic, însă compania lucrează în prezent la oferirea unui IBAN personalizat. Irina Scarlat, country manager pentru România al Revolut, spunea recent într-un interviu la Adevărul Live că fintech-ul a încheiat un parteneriat cu o bancă din top cinci bănci din România pentru a oferi IBAN personalizat. Drept urmare, utilizatorii îşi vor putea încasa salariul direct din Revolut.  Compania lucrează şi la posibilitatea de a oferi credite.

Clienţii Revolut primesc notificări imediat ce cheltuie bani, văd cheltuielile pe categorii, au acces la instrumente de bugetare şi măsuri de securitate sporită precum abilitatea de a utiliza gratuit carduri virtuale de unică folosinţă sau de a activa setări de siguranţă bazate pe locaţie şi proximitate.

Pentru siguranţă, utilizatorii pot să şi să deblocheze cardul direct din aplicaţie, iar cardurile pot fi dezactivate pentru anumite tipuri de tranzacţii (contactless, swipe, plăţi online, retrageri de numerar). Utilizatorii pot opta pentru siguranţa pe baza de geo-localizare: asta înseamnă că nu pot face plăţi cu cardul decât dacă acesta este situat în perimetrul telefonului. Utilizatorii pot seta limite de cheltuieli pentru fiecare card.

Cum obţii Revolut

Pentru a putea folosi Revolut, trebuie să descarci aplicaţia din App Store sau din Google Play. Aplicaţia îţi va cere să alegi ţara de origine şi să îţi introduci numărul de telefon. După ce creezi o parolă, vei primi un SMS cu un cod pentru verificare. Apoi vei introduce datele personale: nume şi data naşterii, dar şi adresă şi cod poştal, pentru că acolo vei primi cardul.

Pentru a putea începe să foloseşti Revolut, este obligatoriu să alimentezi contul cu 50 de lei.

Ulterior, aplicaţia îţi va verifica identitatea: va trebui să faci o poză la buletin, paşaport sau permis de conducere. Pentru a confirma că eşti tu cel din document, va trebui să îţi faci o poză – un selfie. În circa zece minute, aplicaţia îţi va verifica documentele şi vei primi confirmare, dacă totul este în regulă.

Un ghid complet poate fi găsit AICI.

Revolut a început activitatea în România în data de 10 mai 2018. Aplicaţia a prins foarte bine la români. La finalul lunii ianuarie, compania anunţa că se apropie de 150.000 de utilizatori, în ţara noastră.

În decembrie, Revolut a obţinut licenţa bancară europeană. Compania planifică să poată oferi utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite şi de a tranzacţiona acţiuni fără comision.

Citeşte şi:

Banca digitală Revolut, suspectată de legături cu afaceriştii pro-Kremlin

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite