RetuRO deschide al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR la Brașov

0
Publicat:

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, deschide în judeţul Braşov cel de-al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR, situat în cadrul parcului logistic VGP.

foto aparat sgr
RetuRO deschide la Braşov un nou centru regional pentru colectarea ambalajelor SGR

Potrivit unui comunicat al societăţii, capacitatea anuală de procesare a centrului de la Braşov depăşeşte 240 de milioane de ambalaje.

Cu o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi, centrul este dotat cu echipamente avansate de procesare a ambalajelor, care includ maşini de numărat PET şi doze de aluminiu, maşini de numărat ambalaje din sticlă, buncăre pentru depozitarea sticlei şi prese de balotat.

"După cum am anticipat de la începutul lansării sistemului, deschiderea graduală a centrelor regionale va fi coordonată cu creşterea numărului de ambalaje SGR pe piaţă. În prezent, avem trei centre RetuRO operaţionale, care pot procesa cumulat peste 1,7 miliarde de ambalaje anual, de peste trei ori mai mult decât totalul ambalajelor SGR introduse pe piaţă până în prezent. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea infrastructurii şi în următoarele 3 luni, avem planificată deschiderea centrelor din judeţele Ilfov, Dolj, Bacău şi Prahova. SGR este o premieră, dar şi o oportunitate uriaşă de schimbare în bine a României, cu un mediu mai curat şi încurajând un comportament responsabil la nivelul fiecăruia dintre noi", a declarat Gemma Webb, director general şi preşedinte al Directoratului RetuRO.

Gemma Webb a precizat că centrul regional va deservi judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Sibiu şi zonele înconjurătoare. Aici vor fi transportate atât ambalajele de băuturi SGR colectate manual, cât şi automat, prin echipamente de tip RVM. Operaţionalizarea acestei unităţi de procesare a ambalajelor SGR creează noi de locuri de muncă ecologice, noul centru având aproximativ 40 de angajaţi.

Conform acesteia, Sistemul de Garanţie-Returnare a evoluat constant în primele luni de la lansare, un număr tot mai mare de ambalaje SGR fiind puse pe piaţă de către producători în această perioadă şi returnate de consumatori în centrele special amenajate. Astfel, în primele 3 luni de funcţionare a sistemului, consumatorii au returnat în total peste 23 de milioane de ambalaje SGR, numărul acestora crescând exponenţial de la 31.000 de unităţi în decembrie 2023, la 21 de milioane în luna februarie, fiind estimate peste 60 de milioane de unităţi returnate în luna martie.

"Cea mai mare parte a acestor ambalaje a fost deja direcţionată către unităţi de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism, confirmând astfel funcţionarea eficientă a SGR", a adăugat Webb.

Totodată, ea a subliniat că SGR din România a fost gândit pe baza celor mai bune practici la nivel internaţional.

"În acest moment, un astfel de sistem este implementat în 41 de ţări la nivel mondial şi în 15 ţări europene, printre care şi România. Studiile de caz arată că în ţările în care a fost implementat, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani. Sistemul de Garanţie-Returnare reprezintă un pas semnificativ în direcţia promovării unei economii circulare în România. SGR este un instrument util, transparent şi accesibil, care contribuie la un mediu mai curat pentru un viitor sustenabil", a mai afirmat şeful RetuRO.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit - ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite