REPORTAJ Cronica unei retrageri anunţate: Mechel Câmpia Turzii

0
0
Dumitru Coroian este mecanic la combinat de 33 de ani, dar s-a împăcat cu ideea că va fi şomer FOTO FLORINA POP
Dumitru Coroian este mecanic la combinat de 33 de ani, dar s-a împăcat cu ideea că va fi şomer FOTO FLORINA POP

800 dintre cei 1.000 de angajaţi care au mai rămas la Mechel Câmpia Turzii îşi vor pierde locurile de muncă şi, odată cu ele, singura sursă de venit. Pentru oamenii din Câmpia Turzii, închiderea combinatului Mechel este o poveste tragică, trăită pe viu. Acum, fabrica şi toate clădirile care ţin de ea arată ca un parc industrial pustiu.

Muncitorii şi foşti angajaţi la Mechel - care altădată se numea Industria Sârmei - povestesc că, pe vremuri, peste 10.000 de oameni lucrau la fabrica din Câmpia Turzii, care exporta produse din China până în Statele Unite. Acum, la combinatul cumpărat în 2003 de ruşii de la Mechel mai sunt circa 1.000 de oameni, iar în ianuarie vor fi mai puţin de 300.

Restul pleacă în şomaj. 

Resemnaţi, cu mâinile pe ghidoanele bicicletelor, aşa ies muncitorii pe uşa fabricii. „La vârsta mea de 50 de ani, ce să mai găsesc de muncă?“, spune Gligor Podariu, mecanic pe partea de întreţinere la Mechel, unul dintre cei care vor fi disponibilizaţi.

Gligor Podariu spune că e legat de această fabrică, unde şi-a petrecut 31 de ani din viaţă. Alături de el, la Mechel lucrează de ceva vreme şi fiul său, absolvent de administraţie publică. Soţia lui e casnică şi, prin urmare, singurele lor venituri vor dispărea în ianuarie 2013. Gligor Podariu câştigă acum 75% din salariu, adică 1.000 de lei. „Cum să mă descurc cu banii ăştia? Păi, 4-5 milioane de lei îi dau doar la întreţinere, nu mai zic de facturi, gaz, curent, mâncare. Rămân cu zero bani. Cine poate trăi aşa?“, se întreabă bărbatul.

INDIENI LA MECHEL?

Cazul lui Gligor Podariu este, dintr-o perspectivă cinică, unul fericit. La Mechel sunt muncitori care se aleg lunar doar cu 700-800 de lei. „Ştiu că mă vor da afară. Mă voi descurca. Nu o să stau pe garduri. O să-mi caut de lucru. Acasă nu stau“, zice Dumitru Coroian (53 de ani), din Câmpia Turzii. Şi el aşteaptă decizia de încetare a contractului. 

Primeşte lunar 800 de lei, şoţia nu-i lucrează, iar fiul lor de 24 ani nu are nici el job.

Tot 800 de lei câştigă şi Florian Luduşan, de loc din Triteni, un sat de lângă Câmpia Turzii, de unde face naveta pe bicicletă. „Am trei copii. Sunt despărţit de soţie. Stau la casă, la ţară. Mă descurc cumva... Nu mi-am căutat loc de muncă şi nu ştiu unde să merg, că e rău peste tot“, zice Luduşan.

La combinat „s-a auzit“ că ar exista investitori străini de prin Africa, interesaţi să cumpere fabrica. „Am auzit că trebuie să vină zilele astea. Nu ar fi rău dacă ar lua-o, dar cine ştie ce au şi ei de gând?“, se întreabă Dumitru Coroian, care lucrează la combinat de 33 de ani.

Primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga, confirmă zvonistica, dar pare că nici el nu ştie prea multe. Companii multinaţionale din Italia şi India şi-ar fi manifestat interesul pentru a cumpăra combinatul. Radu Hanga a auzit chiar de o vizită a indienilor, care ar vrea să afle în ce stare se prezintă fabrica. La fel şi prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan. Dar atât. 

Muncitorii sunt însă sătuli de vorbe şi de zvonurile că va fi mai bine. „Acum se negociază contractele de muncă. Încerc să caut soluţii pe la AJOFM, ITM, să văd tot ce se poate face legal ca să prelungesc contractele până de sărbători“, doar asta mai poate spune liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu.

ALTERNATIVĂ: PROIECTE EUROPENE

Pentru viitorii disponibilizaţi, cei care încă mai lucrează, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, vrea să îi propună prefectului Vuşcan să se acceseze proiecte europene POSDRU direcţionate spre grupuri din regiune unde şomajul este mare. În judeţul Cluj, rata şomajului este de 3,8%, iar în Câmpia Turzii, de 10,26%. Ideea nu este nouă, pentru că, în vara acestui an, de la Mechel au fost disponibilizaţi 800 de oameni. 250 dintre ei vor munci la o fabrică care se construieşte acum şi unde producţia va începe în primăvară. 

„Pentru cele 800 de persoane disponibilizate în vara lui 2012, AJOFM a depus deja un proiect în valoare de 6,4 milioane de euro, prin care se va construi de la zero o fabrică în Câmpia Turzii. Aceasta va asigura 250 de locuri de muncă şi va avea tot un profil tehnic. Se va pocupa de prelucrarea metalului, plasticului şi textilelor“, afirmă directorul AJOFM Cluj. ;

La vârsta mea de 50 de ani, ce să mai găsesc de muncă?

Gligor Podariu

mecanic întreţinere Mechel

Au auzit că trebuie să vină zilele astea investitori străini de prin Africa. Cică urmează să vină zilele astea.

Dumitru Coroianu

muncitor Mechel

Potenţial da, interes ba

Combinatul din Câmpia Turzii este un alt exemplu prin care se distruge ceva profitabil, cel puţin asta arată un studiu făcut de Syndex România, membră a grupului Syndex care realizează expertize economice şi sociale pentru sindicatele româneşti. Studiul, realizat la solicitarea Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom pentru toate fabricile Mechel din România, spune clar: „Vânzarea uzinelor Mechel din România, anunţată la sfârşitul lunii septembrie 2012, este cauzată de îndatorarea excesivă a grupului rus rezultată din strategia de dezvoltare a sectorului minier şi, prin urmare, nu este justificată de rezultatele prezentate drept slabe ale sectorului metalurgic. Mai mult decât atât, întreprinderile româneşti ale grupului Mechel sunt în realitate profitabile, iar rezultatele anilor precedenţi, care indică pierderi, trebuie interpretate în contextul rentabilităţii globale a grupului“. 

Fabrica din Câmpia Turzii a fost vândută ruşilor în 2003 cu 2,5 milioane de dolari, ceea ce, potrivit economiştilor, înseamnă ieftin. În anii buni, adică 1986-1990, muncitorii combinatului reprezentau 10% din populaţia oraşului, adică circa 10.000 de angajaţi. „Între 1990-1997, fabrica exporta peste tot în lume: cuie în SUA, sârme pentru cabluri în Anglia, oţel beton în China, multe cabluri pentru pescuitul oceanic în Grecia“, afirmă primarul oraşului Câmpia Turzii, Radu Hanga, inginer de profesie şi fost director al fabricii în intervalul 1990-1997. 

„În 1997 se lucra cu un expert francez la o analiză a veniturilor, costurilor şi profitului în următoarea perioadă. Schimbându-se conducerea combinatului, francezul a trimis o scrisoare Ministerului Economiei în care scria că viabilitatea unei întreprinderi depinde de preţ şi că dacă o tratează ca fier vechi, la fier vechi va ajunge“, adaugă primarul.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite