Repatrierea rezervei de aur: Proiectul lui Dragnea a trecut de Parlament fără avizul Guvernului şi al BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lingouri de aur FOTO 123 RF

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Votul - 165 „pentru”, 90 „împotrivă” şi trei abţineri - a fost dat cu câteva ore înainte ca Guvernul să adopte actul prin care avertizează Parlamentul şi pe iniţiatorii Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae că, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să aibă acordul Băncii Centrale Europene (BCE). 

Anterior atât Consiliul Legislativ, cât şi BNR au avertizat că o astfel de modificare a statului BNR are nevoie de avizul respectiv. 

Proiectul de lege nu a fost votat de partidele de opoziţie şi nici de UDMR, care a reclamat că nu s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea unei astfel de măsuri. Reprezentanţii ALDE au susţinut că nu doreau să voteze proiectul, dar văzând atitudinea opoziţiei şi a UDMR, s-au decis să susţină proiectul.  

Opoziţia poate contesta însă proiectul la Curtea Constituţională şi, dacă nu este declarat neconstituţional, va fi trimis preşedintelui României spre promulgare.

Comisia de Buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a emis pe 16 aprilie un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Comisia a votat şi un amendament la proiectul legislativ prin care, în caz de situaţie de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ţinta de inflaţie sau politicile macroeconomice, BNR informează Parlamentul şi Guvernul în cel mult 20 de zile.

Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevedea ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur, depozitele de aur constituite în străinătate neputând depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

România păstrează la Banca Angliei 61,2 tone de aur

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeşai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Faţă de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite