Reduceri la casele pentru pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşedinţele destinate vârstei a treia s-au ieftinit cu până la 30%. Vremea preţurilor uriaşe din rezidenţial a apus. Un motiv de nesperată bucurie pentru cei care renunţaseră la o casă într-un ansamblu pentru pensionari.

Nu doar  locuinţele din marile oraşe s-au devalorizat în ultimul an. Şi preţurile reşedinţelor destinate pensionarilor au scăzut semnificativ. Cele mai cunoscute dintre zonele preferate pentru retragerea din câmpul muncii sunt două state americane, Florida şi Arizona, unde chilipirurile sunt la tot pasul, scrie „The New Tork Times”.

Florida, mai ieftină ca oricând

„Apă cât vezi cu ochii, palmieri desfătându-se tot anul sub razele soarelui, cer albastru cu pescăruşi şi nu în ultimul rând o mulţime de cluburi destinate pensionarilor”. Aşa sună cele mai multe anunţuri pentru vânzarea locuinţelor din Florida, cea mai căutată destinaţie pentru retragere din întreaga lume. Mulţi sunt încă surprinşi de faptul că economiile le sunt suficiente pentru a achiziţiona o casă aici.

Mai ales că, până în 2007, toţi visau la o casă pe plaja din Miami, dar puţini îşi permiteau financiar materializarea visului. Acum însă, cu deprecieri ale sectorului rezidenţial de peste 30% şi cu posibilitatea de negociere până la alte 20 de procente din preţul final, este uşor să gaseşti o casă cu 300.000 de dolari, potrivit „Newsweek”. În Arizona, lucrurile stau şi mai bine. Casele în comunităţi destinate pensionarilor costă doar 200.000 de dolari.

Britanicii preferă Canada

Şi statul Texas primeşte pensionari. Dallas şi Houston au fost foarte căuate anul trecut, potrivit „Forbes”. Climatul cald şi economia în creştere au atras clienţii de vârsta a treia. Şi Salt Lake City este în top cinci în privinţa alegerilor făcute de aceştia anul trecut. Principalul motiv pentru care persoanele în vârstă au preferat acest oraş a fost numărul mare de doctori de aici. Pentru fiecare 1.000 de locuitori sunt disponibile 16 cadre medicale.

Dacă americanii preferă să se relaxeze în propria ţară, britanicii sunt cunoscuţi pentru apetenţa lor faţă de orăşelele din Noua Zeelandă şi Portugalia. Mai nou, în topul preferinţelor acestora şi-a făcut apariţia o nouă destinaţie, Canada. În prezent, o casă din lemn cu trei dormitoare în Campbell River City din Vancouver costă între 200.000 şi 250.000 de dolari canadieni, potrivit agenţiei Realtylink. Mai scumpe decât pe insulă sunt casele din Fraser Valley. În Langley City, preţul unei locuinţe cu trei dormitoare porneşte de la 300.000 de dolari canadieni. 

Clienţii pentru acest tip de locuinţă nu vor lipsi nici în viitor. Până în anul 2025 nu mai puţin de 1,8 milioane de englezi pensionari vor deveni expaţi, potrivit “CBC News”. În 2050 se estimează că numărul acestora va ajunge la 3,3 milioane. Cele mai căutate ţări pentru retragere vor fi Spania, Italia şi Canada.

Casă în Mexic, la preţ de apartament în Titan

Vrei o alternativă pentru Canada şi State? Oraşul mexican San Miguel este una dintre soluţii. Vizat de pensionarii în căutare de linişte, San Miguel şi-a triplat preţurile de pe piaţa rezidenţială în ultimele două decenii. Cu toate acestea, localitatea este accesibilă comparativ cu Europa Occidentală. În orăşelul mexican, o fermă costă între 350.000 şi 750.000 de dolari. Cele mai scumpe sunt proprietăţile cu miniterenuri de golf, grajduri pentru cai şi chiar spa-uri. Pe piaţa rezidenţială sunt listate şi locuinţe cochete cu grădini mici cu flori specifice regiunii.

Preţul acestora porneşte de la nivelul unui apartament central în Bucureşti. Pentru 150.000-200.000 de dolari poţi deveni proprietarul unei reşedinţe într-un oraş de vacanţă. Dacă tot ce ai nevoie pentru o bătrâneţe liniştită este o casă cu două dormitoare şi living, atunci îţi poţi vinde liniştit apartamentul cu două camere din cartierul bucureştean Titan, iar banii obţinuţi îţi vor ajunge inclusiv pentru biletele de avion până în Mexic. O astfel de casă costă, în medie, până în 100.000 de dolari, potrivit brokerului local Joanie Barcal. Şi dacă eşti obişnuit cu multă lume în propria locuinţă, atunci poţi închiria o parte din aceasta, pentru nu mai puţin de 50 de dolari pe noapte pentru o cameră.

Un milion de dolari pentru destinaţii de lux

Dacă banii nu sunt o problemă pentru tine, atunci ar trebui să te gândeşti la o reşedinţă de lux. Cu un milion de dolari te poţi muta în Costa Rica sau Chicago. În cel de-al treilea oraş, pensionarii pot găsi un apartament de lux cu două dormitoare într-un ansamblu recent construit în partea de nord a oraşului, potrivit agenţiei imobiliare americane Prudential. Priveliştea de la balcon este una pe măsura preţului plătit. Lacul Michigan chiar lângă locuinţa ta. Pentru a trăi ca un rege, Costa Rica şi milionul de dolari sunt suficiente. O casă cu trei dormitoare, decorată în stil roman şi cu un teren aferent de aproape 500 de metri pătraţi este soluţia pentru o bătrâneţe luxoasă şi liniştită.

Mersul preţurilor

Cea mai renumită destinaţie pentru retragere este Florida. Cele mai ieftine case din statul american costă acum 300.000 de dolari. Preţul mediu al unui apartament dintr-un ansamblu destinat pensionarilor este de 350.000 de dolari. Există, însă, şi posibilitatea închirierii. Un cuplu plăteşte lunar pentru o locuinţă cu două dormitoare şi asistenţă non-stop cel puţin 1.800 de dolari.

În Vancouver, Canada, casele costă de la 200.000 de dolari canadieni în sus. Pentru 150.000 -200.000 de dolari poţi deveni proprietarul unei reşedinţe în oraşul mexican San Miguel. Aici sunt scoase la vânzare şi locuinţe cu preţuri ceva mai piperate. O fermă din San Miguel costă între 350.000 de dolari şi 750.000 de dolari. Pentru cei mai bogaţi, soluţia ideală este Costa Rica. Cele mai luxoase proprietăţi au preţuri cuprinse între 700.000 şi un milion de dolari. Închirierea nu este o soluţie viabilă, pentru că în cele mai multe ansambluri apartamentele sunt rezervate turiştilor. Astfel, liniştea căutată de pensionari lipseşte cu desăvârşire.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite