Recomandare UE: Statele care găzduiesc refugiaţi ucraineni pot schimba grivnele în moneda lor naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Consiliul Uniunii Europene a convenit miercuri asupra recomandării privind conversia bancnotelor de grivne ucrainene în monedele UE în sprijinul persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina.

În cadrul reuniunii de astăzi, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a aprobat o recomandare a Consiliului privind conversia bancnotelor de grivne în moneda statelor membre care găzduiesc persoane care fug din calea războiului din Ucraina. Obiectivul este de a oferi un sprijin suplimentar refugiaţilor care întâmpină dificultăţi în a-şi schimba bancnotele în monedele UE.

Recomandarea invită statele membre să instituie sisteme naţionale care să permită conversia de grivne în condiţii similare în întreaga UE. Sistemele ar permite persoanelor strămutate din Ucraina, inclusiv copiilor, să schimbe până la 10 000 de grivne (aproximativ 310 EUR) de persoană. Acest schimb ar urma să fie fără taxe şi la cursul de schimb valutar oficial publicat de Banca Naţională a Ucrainei. Durata acestor sisteme ar urma să fie de minimum trei luni.

Recomandarea va fi acum adoptată formal de către Consiliu prin procedură scrisă. Data provizorie pentru adoptare este 19 aprilie.

Recomandările nu sunt acte obligatorii din punct de vedere juridic. Punerea efectivă în aplicare şi instituirea sistemelor trebuie, prin urmare, să fie decise de statele membre în funcţie de situaţiile lor naţionale. O serie de ţări din UE au pus deja în aplicare măsuri naţionale în acest scop.

Din cauza perturbărilor cauzate de agresiunea militară rusă, Banca Centrală Naţională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul de bancnote de grivne în valută pentru a proteja rezervele valutare limitate ale ţării. Acest lucru a afectat convertibilitatea bancnotelor de grivne în ţările UE, unde multe bănci au refuzat să schimbe grivnele din cauza riscurilor legate de cursul de schimb.

La 1 aprilie, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului în vederea promovării unei abordări coordonate pentru sistemele naţionale instituite de statele membre. Propunerea urmăreşte să ofere persoanelor strămutate din Ucraina aceleaşi condiţii pentru conversia bancnotelor lor de grivne în moneda locală independent de statul membru care le găzduieşte, stabilind condiţii de concurenţă echitabile pentru instituţiile de credit şi prevenind eventualele comportamente speculative pe piaţă.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în UE au sosit peste patru milioane de persoane care au fugit din calea războiului. UE şi statele sale membre vor continua să-şi demonstreze sprijinul ferm pentru Ucraina şi cetăţenii săi, în faţa acestui act de agresiune fără precedent din partea Rusiei. Acestea oferă asistenţă umanitară şi protecţie temporară, inclusiv acces la pieţele lor de forţă de muncă, la locuinţe, la asistenţă medicală şi la sistemele lor de educaţie. Recomandarea completează aceste eforturi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite