Războiul RCA ar putea înceta chiar azi. La Senat, s-au reunit transportatorii, companiile de asigurări şi oficialii ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat are loc o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ai societăţilor de transport şi asociaţiilor profesionale din domeniul transporturilor, ai asigurătorilor, precum şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Întâlnirea a fost programată încă din decembrie, chiar în ziua mitingului pe care câteva mii de şoferi l-au desfăşurat în Piaţa Victoriei din Capitală.

În urma discuţiilor din decembrie, vicepremierul Vasile Dîncu a cerut ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creşterea poliţelor RCA şi să continue, într-un ritm mai accelerat, discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor.

„Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului şi să lucreze în beneficiul consumatorului“, a menţionat vicepremierul.

Iar prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, afirma că până la sfârşitul anului vor fi finalizate aceste controale.

Ce vor şoferii

Discuţiile care au urmat, tot în decembrie, au vizat găsirea unor soluţii la problemele semnalate de reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor, respectiv:
- încheierea poliţei de asigurare RCA pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale;
- posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA în cazul în care autovehiculul este imobilizat;
- achitarea poliţei RCA în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto;
- plata mai rapidă a despăgubirilor.

Părţile - Guvern şi transportatori - au mai stabilit continuarea dialogului şi în ceea ce priveşte proiectul de lege privind serviciul de transport public local, aflat pe agenda Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

Potrivit Guvernului, ar urma ca propunerile asociaţiilor de transport public să fie luate în calcul la definitivarea actului normativ.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, în 18 decembrie, au participat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale, Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi, Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier APULUM.

Astfel că o întâlnire finală, cu toate soluţiile pe masă privind gestionarea sistemului RCA, a fost prorgamată pentru data de 25 ianuarie 2016, la care - iată - participă şi reprezentanţii Parlamentului, având în vedere că ASF este sub autoritatea forului legislativ.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite