Rafinăria Petrobrazi aniversează 90 de ani și se pregătește pentru viitorul transportului

0
Publicat:

Rafinăria Petrobrazi aniversează 90 de ani și se pregătește pentru viitorul transportului. Investițiile estimate pentru producția de biocombustibili, hidrogen verde se ridică la peste 2 miliarde de euro până în 2030.

Rafinăria Petrobrazi
Rafinăria Petrobrazi aniversează 90 de ani

OMV Petrom aniversează 90 de ani de la înființarea rafinăriei Petrobrazi. Rafinăria asigură în prezent circa 30% din necesarul de carburanți al României și va continua să joace un rol esențial în sectorul transporturilor. OMV Petrom lansează un amplu program de investiții și modernizare pe platforma Petrobrazi, care va transforma rafinăria într-o unitate industrială modernă, capabilă să producă atât carburanți tradiționali, cât și biocombustibili de ultimă generație.

Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing: „2024 este un an special pentru rafinăria Petrobrazi. Celebrăm 90 de ani de când punem România în mișcare și ne pregătim pentru viitorul transportului. Tranziția energetică înseamnă un mix de soluții: carburanți tradiționali, biocombustibili și mobilitate electrică. Iar prin investițiile pe care le facem la Petrobrazi, de 2 miliarde de euro până în 2030, vom continua să furnizăm clienților noștri carburanți de calitate și biocombustibili.”

OMV Petrom a anunțat recent decizia de a investi circa 750 de milioane de euro pentru o instalație de producție combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) și două instalații pentru producția de hidrogen verde. Astfel, începând cu anul 2028, compania va putea furniza anual până la 250 de mii de tone de biocombustibili.

În plus, vor continua investițiile pentru modernizarea și eficientizarea proceselor curente, ceea ce va reduce amprenta de mediu a rafinăriei. Compania vizează reducerea intensității emisiilor de carbon ale rafinăriei cu peste 15% până în 2030 comparativ cu anul 2019.

De asemenea, compania susține proiecte sociale cu impact pentru viața comunităților din Prahova, din domeniile sănătate, educație și mediu, cum ar fi modernizarea Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, renovarea și eficientizarea energetică a școlilor – România Eficientă, împăduriri – România Plantează pentru Mâine. În ultimii 3 ani, valoarea acestor proiecte s-a ridicat la peste 10 milioane de euro.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite