„Rabla pentru termopane”: a fost aprobat bugetul, nu și ghidul de finanțare

0
Publicat:

Bugetul programului „Rabla pentru termopane” a fost aprobat de Guvern încă din data de 24 aprilie, dar până în prezent nu a fost întocmit niciun Ghid de finanțare, care să conțină criteriile de eligibilitate.

Un muncitor instalează un geam termopan
Bugetul „Rabla pentru termopane” este de 50 de milioane de lei. Foto arhivă

Potrivit informațiilor Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), bugetul „Rabla Termopane”, care privește înlocuirea termopanelor pentru eficiență energetică, este de 50 de milioane de lei pentru reducerea pierderilor de căldură în locuințe.

Anunțat în februarie 2025 de către Ministerul Mediului, acest program are ca scop finanțarea înlocuirii ferestrelor vechi cu unele noi, care contribuie la reducerea consumului de energie. Potrivit statisticilor, ferestrele vechi sunt responsabile pentru pierderi de până la 40% din energia locuinței. „Rabla pentru Termopane ar putea aduce economii importante și un confort termic mai ridicat în casele românilor”, spunea ministrul Mediului, Mircea Fechet, în primăvara acaestui an.

Deocamdată, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) lucrează la detaliile tehnice ale acestui proiect, în prezent neexistând niciun Ghid de finanțare care să cuprindă criteriile de eligibilitate și pașii de aplicare. În prezent, nu se cunoaște, nici măcar la nivel declarativ, care va fi valoarea finanțării și procentul acoperit din costurile totale.

În februarie a.c., când ministrul Mediului, Mircea Fechet anunța că va lansa programul „Rabla pentru termopane”, argumenta că o mare parte din energia dintr-o locuință se pierde prin ferestre.

„40% din energia dintr-o locuință se pierde prin spațiile vitrate. Un program de genul „Rabla pentru termopane” ar fi binevenit, în condițiile în care există foarte mulți producători români de termopane. Rabla pentru termopane ar putea fi o idee, la fel ca un program de achiziție a bateriilor de către prosumatorii care nu au instalat și un sistem de stocare, ar putea eficientiza locuințele, acei oameni ar avea costuri mai mici la energie și am finanța economia României, este o chestiune la care țin foarte mult și mereu mă uit unde ajung banii”, a spus Fechet, precizând că este important ca banii să ajungă la producătorii din România.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite